Skocz do zawartości

530d po liftingu , pytanie odnośnie awaryjności silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Mam pytanko szukam e60 , chciałem 520d z 2008 roku , ale teraz mam pytanie , czytałem o 530d i częstych awariach klapek kolektora itp, czy w modelu po lifcie silnik jest też po modernizacji i ma mniej wad jak te z przed lifta ???

POZDRAWIAM

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przed liftem z 520d nie było problemów, więc po lifcie tym bardziej, kupuj i się nie przejmuj. Tylko kup auto, które ma naprawdę przejechane tyle co na liczniku kilometrów a nie "okazję" ze 200 tysięczną cofką. ;)
Opublikowano
Kolega pytał o 530d nie o 520d. Ale 530d pre-LCI i LCI to te same silniki niemal, mała modernizacja i dodanie kilka KM + trochę poprawili spalanie i kolektor (klapki urywają się rzadziej niż przed liftem). Ale kolektor to półbiedy, możesz spokojnie wymienić na nowy (ten poliftowy) więc jeśli chodzi o klapki będziesz miał to samo co auta po lifcie. Kolektor wymieniasz przy przebiegu 150tyś więc jeśli kupujesz od kogoś auto z takim przebiegiem, a sprzedawca niedawno wymienił kolektor to jest duża szansa ze masz ten po lifcie. Reszta usterek pewnie podobna, kwestia eksploatacji i modelu jaki kupisz ;)
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja tam widzę wyraźnie, że w treści posta jest, że chce 520d z 2008 r. :)

Po drugie klapki ludzie wywalają i wszystko chodzi dobrze, więc szkoda kasy na nowy kolektor.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Ja tam widzę wyraźnie, że w treści posta jest, że chce 520d z 2008 r. :)

A ja widzę, że kolega używa czasu przeszłego i teraz szuka 530d ...

Witam, Mam pytanko szukam e60 , chciałem 520d z 2008 roku...
;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oki.. poczekajmy, niech się ustosunkuje do tego założyciel tematu, bo dziwnie to zdanie skonstruował wg mnie. :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jestes jakas roznica w silnikach 3.0d po lifcie?

Bo o ile mnie wiadomo, to bylo:

1. 3.0d 218KM od 2003

2. 3.0d 231/235 od okolo 2005 roku (ten silnik wszedl razem z 730d E65 liftingiem)

Czy bylo cos jeszcze?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie. 231KM potem 235KM było montowane do końca żywota E60/E61 i to ten sam silnik.
Opublikowano
A orientujecie się silnik 525d od 530d czym one się różnią , wart jest zakupu , czy ma bolączki takie same jak 530d czyli kolektor itp???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Silnik praktycznie taki sam. Tylko jak masz kupować 525d to lepiej już wziąć 520d, bo osiągi niewiele gorsze a akcyza znacznie niższa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Silnik praktycznie taki sam. Tylko jak masz kupować 525d to lepiej już wziąć 520d, bo osiągi niewiele gorsze a akcyza znacznie niższa.

nie lepiej tylko taniej...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli lepiej skoro taniej przy podobnych osiągach. ;)

zasadnicza sprawa 4 a 6 cylindrów, w 520d tego nie ma, ale zależy co kto lubi i czy widzi róznice

Opublikowano
Ktoś tutaj powiedział że 525 to najgorszy silnik bmw. I ja się z tym zgodzę, nie chodzi wcale o awaryjność ale o to że osiągi takie jak w 520d, a spalanie takie jak w 530d. Więc ani on ekonomiczny, ani on szybki. Stąd jest najgorszym silnikiem z oferty bmw.
Radość sprawia, że serce przyśpiesza