Skocz do zawartości

320d - po wymianie maglownicy kierownica nie wraca do końca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wczoraj mechanik wymienił magiel na regenerowany. Od razu zauważyłem, że brakuje kilku centymetrów, żeby kierownica wróciła do pozycji wyjściowej. Dodatkowo dzisiaj przez całą drogę do pracy (7km) słuchać było przy każdym ruchu kierownicą jakbym jeździł palcem po mokrej szybie, albo dwie mokre gumy ścierały się o siebie. Czy są to zaniechania mechanika i powinienem do niego wrócić?
Opublikowano

O ile dobrze rozumiem kierownica nie wraca do punktu "zero" po wykonaniu skrętu i puszczeniu jej? Jeśli tak, to prawdopodobnie masz zbyt mocno "skręcony" magiel. Na maglownicy jest śruba, która reguluje nacisk listwy na ślimak. Przykręcając ją można zniwelować lekkie luzy na maglu, ale jeżeli się przykręci ją za mocno objaw jest taki, że kierownica nie wraca.

Takie "skręcenie" magla ma też negatywny wpływ na jego żywotność.

Co do dziwnych dźwięków w kolumnie kierownicy to może to być okablowanie airbagu obcierające o kolumnę, ale nie jestem na 100% pewien.

Opublikowano
Był przed momentem u mnie kolega z E46 przed liftem i u niego kierownica też nie wraca ekspresowo do punktu zero i brakuje kilku centymetrów. Może uda mi się jeszcze jednym samochodem przejechać i jak będzie to samo to dam sobie spokój. Dzwoniłem do mechanika i mówi, że luzy to miałem przed wymianą. Będę trochę jeździł i zobaczę co i jak. Jechałem kilka minut temu po parkingu i już nie słychać żadnego ocierania gumy... Może coś musiało się dotrzeć? dosmarować... nie wiem. A może ja jestem zbyt czuły i się czepiam, ale wolę tak niż później płakać nad rozlanym mlekiem.
Opublikowano
Przekręć kierownicą od lewej do prawej i jak na środku będzie ciężej to nic nie ruszaj. Jeśli regenerowałeś to listwa jest nadspawana na środku w celu likwidacji luzu, który tam właśnie się tworzy. Za jakiś czas wszystko się wyrówna i będzie ok. Mój brat regenerował w E39 i miał taki efekt. Teraz magiel śmiga w całym zakresie obrotowym jak należy.
Opublikowano

Magiel brałem regenerowany. Sprawdzę ten 'trik', o którym piszesz i dam znać.

A co z tymi dziwnymi dźwiękami przy skręcaniu ? Jakby mokra guma o gumę się ślizgała ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
ten dziwny dźwięk mechanik zniwelował psikając czymś 'a la' WD40 na gumy. Nic nie słychać. Co do tego wracania to chyba nie będę się czepiał, bo teraz nie zwracam na to uwagi. Jechałem innym 320d, co prawda przed liftem i sytuacja taka sama jak u mnie...
Opublikowano
piszczenie wróci... szybko wróci w taką pogodę, jak dziś. Prawdopodobnie zrobił dziurkę w gumie przy sworzniu i coś tam psiknął.

Dzisiaj wróciło. Jak pozbyć się problemu ?