Skocz do zawartości

plyny: do chłodnicy i do wspomagania - co wlać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam pyatnko mam bmw e38 98 rok i zastanawiam sie jaki wlac plyn do chlodnicy na zime a moze koncentrat oraz chce zmienic plyn do wspomagania ale nie wiem co wlac do takiej fury poradzcie jakies dobre firmy albo jakich wy uzywacie ,dzieki i pozdrawiam
Opublikowano

cokolwiek co jest produkowane na bazie glicolu i dostępne na każdej stacji w razie potrzeby żeby nie mieszać.

Nie kupuj niczego co dostępne jest tylko w specjalnych punktach.

Polecam Dynagel, lub Qual.

Opublikowano
Możesz sobie kupić oryginalny płyn do chłodnic z BMW - cena jest zbliżona do innych płynów w sklepach, a w końcu to oryginał ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Ale po co zalewać samym koncentratem (większość sprzedawanych płynów nie jest koncentratami ...) ? Nie lepiej wydać pieniądze na coś innego ?

Poszukaj - kilka dni temu była mała dyskusja na ten temat ...

Akurat oryginalny płyn z BMW jest koncentratem ... ;)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Do chłodnicy proponuję cokolwiek z opisem "nadaje się do chlodnic aluminiowych", po co przepłacać za i tak ten sam glikol.

A co do wspomagania cokolwiek z opisem "atf dII" Czyli atf dextron II -

standardowy płyn do skrzyń biegów automatycznych. Moim zdaniem może być nawet z Orlenu. nie musi wcale pisać na nim że do wspomagania.

Pogadaj, a potem "zrób to sam" oraz zajrzyj na: realoem.com
Opublikowano
A co do wspomagania cokolwiek z opisem "atf dII" Czyli atf dextron II - standardowy płyn do skrzyń biegów automatycznych. Moim zdaniem może być nawet z Orlenu. nie musi wcale pisać na nim że do wspomagania.

Do wspomagania powinien być wlewany zielony olej dostępny tylko w serwisie. Czerwonym ATF-em załatwiłem sobie pompe :doh:

Nie polecam ATF-a :naughty:

Opublikowano
A co do wspomagania cokolwiek z opisem "atf dII" Czyli atf dextron II - standardowy płyn do skrzyń biegów automatycznych. Moim zdaniem może być nawet z Orlenu. nie musi wcale pisać na nim że do wspomagania.

Do wspomagania powinien być wlewany zielony olej dostępny tylko w serwisie. Czerwonym ATF-em załatwiłem sobie pompe :doh:

Nie polecam ATF-a :naughty:

Witam

A moze to byl sok zburakow? :D

Bo umnie w instrukcji jest destro II czerwony.

pozdrawiam

Opublikowano

Zgodzę się z przedmówcą :D -z tą pompą to pewnie zbieg okoliczności.Do wspomagania leje się ATF-zgodnie z napisem na korku.

Pozdro dla Buskowian!

Opublikowano
witam,ja w E 32 mam na korku napis CHF, zwiedziłem większośc marketów i stacji benzynowych i nikt nawet o czyms takim nie słyszał,jest taki olej?
Opublikowano
Zgodzę się z przedmówcą :D -z tą pompą to pewnie zbieg okoliczności.Do wspomagania leje się ATF-zgodnie z napisem na korku.

Pozdro dla Buskowian!

Raczej nie możliwe, że to zbieg okoliczności. Pojechałem z wyjącą pompą do specjalisty od układów wspomagania i odrazu powiedział, że mam nie ten olej co trzeba (miałem właśnie ATF Mobil 1) i że pompa nadaje się do wymiany. Kosztowało mnie to 950 zł (nowa pompa, czyszczenie układu, olej - tym razem już zielony, etc.), więc przestrzegam poprostu. ATF jest olejem do układów hydraulicznych, też myślałem że się nadaje do wspomagania.

Pozdro !

Opublikowano
To jakas paranoja :!:

Pomyliliby sie w ksiazce obslugi :?:

Niewiem, jakie oznaczenie ma zielony olej. Zaraz ide do garażu to sprawdze co pisze na butelce, bo zakupiłem litr na zapas.

Opublikowano
witam,ja w E 32 mam na korku napis CHF, zwiedziłem większośc marketów i stacji benzynowych i nikt nawet o czyms takim nie słyszał,jest taki olej?

CHF 7.1 jest to zielony płyn który znajdziesz raczej tylko w serwisie BMW. Zresztą było już o tym na forum. Ceny niestety nie pamiętam :wink:

Pozdrawiam

Opublikowano

witam,mam juz taki sam zielony olej,ale rodzi sie kolejny problem,olej w układzie ma kolor lekko bursztynowy,czy jest on przepalony lub brudny, czy jest to inny olej, :roll:

mysle ze chyba wleje ten CHF i przepłucze układ,powinno być dobrze :doh: :dance:

Opublikowano
witam,mam juz taki sam zielony olej,ale rodzi sie kolejny problem,olej w układzie ma kolor lekko bursztynowy,czy jest on przepalony lub brudny, czy jest to inny olej, :roll:

mysle ze chyba wleje ten CHF i przepłucze układ,powinno być dobrze :doh: :dance:

Bursztynowy kolor ma olej typu ATF.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Panowie to w końcu jaki olej [płyn] należy stosować do wspomagania. ASO kazało sie sugerować napisem na zbiorniczku. Wg. mnie kolor płynu to niewystarczający opis. Może ktoś ma wiarygodne źródło :?: :?: :modlitwa:

UIHZ9556.JPG

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja w zbiorniczku mam plyn w kolorze grafitowym???? Czyzby sie tak zabrudził? Napisałem do BMW informując ich o tym i dostałem taką odpowiedź:

Wspomaganie - pomaranczowy korek ATF ONLY

Skrzynia biegów - pomarańczowa naklejka z napisem ATF OIL

"- Do układu wspomagania kierownicy należy stosować olej Dexron II. W naszej ofercie mamy olej oryginalny BMW w cenie 34,09 zł / 1L. Ilość do wymiany – 1L.

- Do skrzyni biegów należy stosować taki sam olej jak opisany wyżej. Ilość do wymiany – 1,1 L.

- Do przekładni głównej posiadamy olej oryginalny BMW w cenie 91,60 zł / 1L. Jest to olej, który nie posiada zamienników (wbrew opiniom niektórych firm olejowych), jest dystrybuowany z beczki 60 litrowej, która jest najmniejszym opakowaniem dostarczanym przez BMW. Co za tym idzie, przy zakupie „na zewnątrz”, bez usługi serwisowej, należy przynieść ze sobą pojemnik na olej. Najmniejsza ilość handlowa to 0,5L. Ilość do wymiany 1,1L."