Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj podczas jazdy moim compactem zauważyłem, że przy hamowaniu słychać ciche "szuranie", dźwięk ocierania, który był przerywany, rytmiczny, a jego częstotliwość większa wraz z prędkością. Pomyślałem że może to tarcza hamulcowa z przodu, ale wydaje mi się, że byłoby to czuć na kierownicy, a poza dźwiękiem nie odczuwam żadnych niedogodności. Doszedłem do wniosku, że skoro to nie przednie hamulce, to może tylne. Podniosłem więc tylne koła po kolei bo zobaczyć czy są jakieś problemy z obrotem. Jedyne co zaobserwowałem, to leciutkie obcieranie szczęk o bęben (przynajmniej tak mi się wydaje) przy tylnym prawym kole. Czy to może być przyczyną tego dźwięku? Powinienem się tym przejmować, czy to się samo wyszlifuje i ucichnie? Dodam jeszcze, że jakieś dwa miesiące temu wymieniłem na nowe bębny, szczęki, linki ręcznego i wszystkie sprężynki w tylnych hamulcach.

Pozdrawiam, Karol

http://img837.imageshack.us/img837/3526/5vk4.jpg