Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich , mam nastepujacy problem i bede wdzieczny za podpowiedzi

posiadam BMW e39 523 z 96r manual i problem jest nastepujacy ,gdy zapale silnik wszystko jest ok natomiast jak wrzucam bieg wsteczny gasnie mi licznik tzn wszystko co sie znajduje na liczniku znika kontrolki gasna wskazówki opadaja . wyrzuce na luz lub biegi do przodu to wszystko jest ok .

moze ktos mial podobny problem bede wdzieczny za podpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ja zaczalbym od sprawdzenia swiatel cofania

Jezeli dzialaja, przewody raczej sa ok. Bardziej prawdopodobna przyczyna spiecia jest w tylnych lampach

Wymontuj zarowki i sprawdz czy nic tam nie ma

Opublikowano
swiatla cofania sa swieca wszystko jest ok . tylne lampy to jest jakas chinszczyzna niby jakies tuningowe czy cus z diodowymi stroboskopami
Opublikowano
problem rowniez pojawia sie ze swiatlami dlugimi i halogenami z tym ze one pulsuja tzn przygasaja i potem sie rozjasniaja mam zalozone xenony i po pewnej chwili one gasna samoistnie lub np gdy wcisne pedal hamulca :mad2:
Opublikowano

Sorki, ale bardzo niejasno sie wyrazilem ( obiecuje ze wiecej po ciezkiej sobocie nie bede nic pisal :wink: )

Nie chodzilo mi o same zarowki ale o ich oprawki.

Moze odlacz lampy tylne i wrzuc wsteczny, zobaczysz czy problem zginal

Jezeli tak to problemu musisz szukac w ktorejs lampie, podlaczajac je pokolei a nie obydwie naraz wtedy stwierdzisz ktora

Czujnik bym wyeliminowal, gdyz z tego co wiem nie idzie do niego prad, tylko masa, (prad w lampie jest caly czas, masa idzie do czujnika i po zalaczenie czujnika, czyli biegu wstecznego drugim przewodem wraca do zarowki, i swieci) wiec nawet w przypadku zwarcia powodowalo by to zamkniecie obwodu (to co robi czujnik) i swiecily by sie swiatla cofania przez caly czas

Powodzenia

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam zalozone xenony i po pewnej chwili one gasna samoistnie lub np gdy wcisne pedal hamulca :mad2:

To je wyrzuc i zobaczysz różnicę.Hid-y w tych autach przynoszą więcej problemów niż to warto.Dlatego wymontuj Xenon oraz Chińskie Ledy i inne zbędne(nieoryginalne) "migadełka"

P.S:Wyjęcie żarówki to żaden sposób na sprawdzenie,bo w ten sposób przerywa się obwód co oznacza,że rownie dobrze można odłączyc czujnik cofania-efekt ten sam.Przy obecności zamontowanych kilku cudaków po prostu LCM głupieje.

ec2Wze6.jpg