Skocz do zawartości

bmw e39 523 problemy z elektryka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich , mam nastepujacy problem i bede wdzieczny za podpowiedzi

posiadam BMW e39 523 z 96r manual i problem jest nastepujacy ,gdy zapale silnik wszystko jest ok natomiast jak wrzucam bieg wsteczny gasnie mi licznik tzn wszystko co sie znajduje na liczniku znika kontrolki gasna wskazówki opadaja . wyrzuce na luz lub biegi do przodu to wszystko jest ok .

moze ktos mial podobny problem bede wdzieczny za podpowiedzi

Opublikowano
sprawdż przewody przy czujniku świateł cofania może być gdzieś zwarcie
Opublikowano

Witam. Ja zaczalbym od sprawdzenia swiatel cofania

Jezeli dzialaja, przewody raczej sa ok. Bardziej prawdopodobna przyczyna spiecia jest w tylnych lampach

Wymontuj zarowki i sprawdz czy nic tam nie ma

Opublikowano
jezeli ma światła cofania to czego ma szukać w żarówkach :?:
Opublikowano
  • Autor
swiatla cofania sa swieca wszystko jest ok . tylne lampy to jest jakas chinszczyzna niby jakies tuningowe czy cus z diodowymi stroboskopami
Opublikowano
  • Autor
problem rowniez pojawia sie ze swiatlami dlugimi i halogenami z tym ze one pulsuja tzn przygasaja i potem sie rozjasniaja mam zalozone xenony i po pewnej chwili one gasna samoistnie lub np gdy wcisne pedal hamulca :mad2:
Opublikowano

Sorki, ale bardzo niejasno sie wyrazilem ( obiecuje ze wiecej po ciezkiej sobocie nie bede nic pisal :wink: )

Nie chodzilo mi o same zarowki ale o ich oprawki.

Moze odlacz lampy tylne i wrzuc wsteczny, zobaczysz czy problem zginal

Jezeli tak to problemu musisz szukac w ktorejs lampie, podlaczajac je pokolei a nie obydwie naraz wtedy stwierdzisz ktora

Czujnik bym wyeliminowal, gdyz z tego co wiem nie idzie do niego prad, tylko masa, (prad w lampie jest caly czas, masa idzie do czujnika i po zalaczenie czujnika, czyli biegu wstecznego drugim przewodem wraca do zarowki, i swieci) wiec nawet w przypadku zwarcia powodowalo by to zamkniecie obwodu (to co robi czujnik) i swiecily by sie swiatla cofania przez caly czas

Powodzenia

Opublikowano
  • Członkowie klubu
mam zalozone xenony i po pewnej chwili one gasna samoistnie lub np gdy wcisne pedal hamulca :mad2:

To je wyrzuc i zobaczysz różnicę.Hid-y w tych autach przynoszą więcej problemów niż to warto.Dlatego wymontuj Xenon oraz Chińskie Ledy i inne zbędne(nieoryginalne) "migadełka"

P.S:Wyjęcie żarówki to żaden sposób na sprawdzenie,bo w ten sposób przerywa się obwód co oznacza,że rownie dobrze można odłączyc czujnik cofania-efekt ten sam.Przy obecności zamontowanych kilku cudaków po prostu LCM głupieje.

ec2Wze6.jpg