Skocz do zawartości

Bardzo dziwne stwierdzenie??? Co to jest bobulator???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A czy jeden z nich nie miał na imię Bob :D

Nie znam takiego terminu, więc albo oni mają jakąś ksywkę na jakiś czujnik lub urządzenie, albo mogłeś nie dosłyszeć dokładnie nazwy. Może to być regulator, bo mudulatora w TDS-ie nie kojarzę.

Opublikowano
To jest określenie podobne wichajstrowi i innym określeniom zastępczym w żargonie mechaników :) Oprócz bulbulatora jest jeszcze śrubsztak , dzynks , i wspomniany wyżej wichajster :) Zapewne są jeszcze inne , ale nie pamiętam ...Jeśli pamiętacie , to kiedys Kobuszewski miał piękny monolog pod tytułem " Droserklapa ryksztosuje" i to jest właśnie w tej tradycji .
Opublikowano

Na temat bloburatora badania jeszcze trwają ale znalazłem co innego:

'wobulator'

wobulator (ang. wobble ‘wahać, trząść się’) tech. prądnica, generator, którego częstotliwość okresowo się zmienia; używany głównie w miernictwie telekomunikacyjnym.

Hasło opracowano na podstawie „Słownika Wyrazów Obcych” Wydawnictwa Europa, pod redakcją naukową prof. Ireny Kamińskiej-Szmaj, autorzy: Mirosław Jarosz i zespół. ISBN 83-87977-08-X. Rok wydania 2001.

--------------------------------------------------------------------------------------

"Wobulator - do czego służy " - [pisze emeryt ze Szczecina:]

Wobulator jest urządzeniem służącym do badania charakterystych częstotliwościowych układów elektronicznych. Rozwinieciem wobulatora jest wobuloskop, czyli wobulator sprzężony z oscyloskopem. W praktyce urządzenia te wykorzystuje się do strojenia charakterystyk różnych urządzeń, zarówno m.cz jak i p.cz oraz w.cz. W swoim czasie popularne były urządzenia marki ZPFM z wkładkami na poszczególne zakresy częstotliwości. Służyły do strojenia n.p. radiotelefonów.

.... :search:

Pogadaj, a potem "zrób to sam" oraz zajrzyj na: realoem.com
Opublikowano
Według mnie to cała dyskusja Co poeta miała na myśli jest bez sensu. Jedź do nich i się zapytaj o co im chodziło.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
  • 1 rok później...
Opublikowano

Brawa dla Emeryta ze Szczecina - przyjemnie jest czytać i rozumieć każde słowo (to nie ironia jestem elektronikiem i nawet mam to coś w domu bo w swoim czasie nagminnie przestrajałem radia z ichniego UKF-u na nasze)

pozdrawiam Wszystkich

karburator