Skocz do zawartości

Czuję stuki na pedale hamulca e39 2.5d 2002r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mój problem polega na tym że podczas hamowania wyczuwam stuknięcie w pedał hamulca. Odkryłem też że w momencie wciskania sprzęgła też można wyczuć ten stukot :shock: , ale gdy wciskam kolejny raz to wszystko zaczyna działać prawidłowo :roll: . Spotkał się ktoś z was z takim objawem? Ten stukot jest nie odrazu gdy wciskam hamulec lecz gdy prędkość spada gdzieś do około 30 km/h. lub wciskam sprzęgło.

Proszę o pomoc bo nie chcę żeby mechanik wymienił połowę auta aż zgadnie i powie że naprawił :mad2:

Z góry wielkie dzięki za HELP pozdrawiam!!!!

Opublikowano

Ja na początek - zanim rozbebeszysz połowę auta/zawieszenia/układu hamulcowego - obejrzałbym w jakim stanie jest gumowy łącznik między skrzynią a wałem napędowym. Jak w tej gumie masz już luzy na tulejach/śrubach mocujących to takie stuki/drgania przenoszą się także na pedały - najczęściej występują właśnie przy zmianie prędkości obrotowej skrzyni/wału co najczęściej wiąże się właśnie z używaniem sprzęgła i hamulca.

Pzdr.

Opublikowano
Nie nie to nie jest zależne od prędkości, po prostu gdy wciskam sprzęgło i jednocześnie trzymam nogę na hamulcu i wtedy i tylko raz czuję jedno uderzenie w pedał hamulca a nie w pedał sprzęgła, kolejne naciskania nie ma żadnych stuków. Możliwe że sypie się ABS, jak kolega zauważył ale to co ma wciskanie sprzęgła do tego :shock: ?
Opublikowano
No widzę że to już wszystkie pomysły jakie macie na ten temat :oops: No cóż, przynajmniej dzięki za pomoc :P , jak będę wiedział co to było to napiszę. Powodzenia dla w sszyskich :!: :!: :!:
Opublikowano
Nie nie to nie jest zależne od prędkości, po prostu gdy wciskam sprzęgło i jednocześnie trzymam nogę na hamulcu i wtedy i tylko raz czuję jedno uderzenie w pedał hamulca a nie w pedał sprzęgła, kolejne naciskania nie ma żadnych stuków. Możliwe że sypie się ABS, jak kolega zauważył ale to co ma wciskanie sprzęgła do tego :shock: ?

Sprzęgło ma wspomaganie i pracuje na tym samym układzie hydraulicznym co hamulce. Proponuje na początek wymienić płyn hamulcowy i dobrze przeczyścić i odpowietrzyć wysprzęglik.