Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowilem powtorzyc pytanie tutaj, bo na forum ogolnym maly odzew:

Jak w temacie - czy ktos sobie nakleil? Jakie macie doswiadczenia? Chodzi o przezroczyste folie ochronne z akcesoriow firmowych.

Polskie drogi sa pelne piachu i kamieni - szczegolnie teraz - praktycznie po kilku latach lub jak kiedys mialem ....kilku kilometrach jazdy za TIRem po remontowanej drodze front trzeba bylo lakierowac - zastanawiam sie na naklejeniem takich folii. Kiedys w autach sportowych bylo to dosc czeste rozwiazanie (np. stare porsche).

Chetnie zasiegne Waszej opinii.

Dziekuje i pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeszcze raz Ci napiszę, tudm ma auto oklejone, czemu nie zapytasz? Lepiej u źródła, niż słuchać wyczytanych na necie opinii innych. Tu masz jego wątek przydługawy nieco :wink: Wyślij mu PW i po sprawie:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=50504&hilit=+tudm

Opublikowano

Bardzo dziekuje - wyslalem PW zaraz po pierwszym Twoim poscie - czekam na odpowiedz.

pozdrawiam

Opublikowano

poszukaj na amerykanskim forum, to dosc popularny mod. Dobrze naklejona spelnia swoje zadanie i roznice widac dopiero po dokladnym przyjrzeniu sie. Szczegolnie dobrze sprawdza sie na lusterkach i zderzaku, a przy kolorze LeMans odpryski beda bardziej niz widoczne (choc to piekny kolor IMHO).

vazq~

~ The Gator Nation ~
Opublikowano
poszukaj na amerykanskim forum, to dosc popularny mod. Dobrze naklejona spelnia swoje zadanie i roznice widac dopiero po dokladnym przyjrzeniu sie. Szczegolnie dobrze sprawdza sie na lusterkach i zderzaku, a przy kolorze LeMans odpryski beda bardziej niz widoczne (choc to piekny kolor IMHO).

vazq~

A czy znasz przybliżony koszt takiego modu, tzn. oklejenia lusterek i przedniego zderzaka, może jeszcze maski?

Mam lakier rubinowy czarny metalik i trochę mi go szkoda poświęcić na odpryski :wink:

http://img408.imageshack.us/img408/6363/individualvisualizer3to.jpg

¿Te gusta conducir?

The Ultimate Driving Machine

Freude am Fahren

Opublikowano
Postanowilem powtorzyc pytanie tutaj, bo na forum ogolnym maly odzew:

Jak w temacie - czy ktos sobie nakleil? Jakie macie doswiadczenia? Chodzi o przezroczyste folie ochronne z akcesoriow firmowych.

Polskie drogi sa pelne piachu i kamieni - szczegolnie teraz - praktycznie po kilku latach lub jak kiedys mialem ....kilku kilometrach jazdy za TIRem po remontowanej drodze front trzeba bylo lakierowac - zastanawiam sie na naklejeniem takich folii. Kiedys w autach sportowych bylo to dosc czeste rozwiazanie (np. stare porsche).

Chetnie zasiegne Waszej opinii.

Dziekuje i pozdrawiam

Interesowałem się tematem oklejenia całej terenówki przezroczystą folią ale żadna z firm nie chciała się podjąć dokonania takiej usługi-podkreślam, że piszę o folii przezroczystej. Wszyscy- a byłem w trzech zakładach twierdzili, że nie mają wystarczających umiejętności do nałożenia takiej folii-nie widzieli problemu natomiast problemu w obklejeniu auta folią w dowolnym kolorze, pseudo carbonie, czarnym macie, etc. Nie wnikałem jakie mogą być problemy z folią transparentną podczas gdy kolorowa nie sprawia już kłopotu.Zresztą odradzono mi tak naprawdę obklejanie całego auta w celach ochronnych-główny argument to stwierdzonie, że folia raczej nie wytrzyma na aucie użytkowanym w terenie.

Jeżeli chodzi o obklejenie auta "kolorową"folią to koszt usługi zaczyna się od 4500zł dla auta osobowego.(cena zależy głównie od wielkości auta i rodzaju folii, który wybierzemy)czas pracy ok.3dni. Bazuję na zleceniu kolegi który obkleił czarnego Mercedesa 63AMG białą kredową folią a dach i dyfuzor w carbonie-w tym przypadku wyszło około 6000zł-folię na aucie ma ponad rok-wygląda bardzo fajnie nic się nie dzieje Firma w której wykonywał usługę:

http://www.swissvax-detailing.pl/index.php/home

Opublikowano
...za oklejenie przedniego zderzaka M chcieli w warszawie około 500+vat ...
Opublikowano

Dziekuje za informacje.

Rzeczywiscie drogo to wychodzi - przy takich cenach to wlasciwie taniej lub tak samo drogo bedzie polakierowac po 4-5 latach maske, zderzak i lusterka jesli bedzie taka potrzeba - tak zrobilem w obecnym aucie - lakierowanie jednego elementu typu maska to cena do 500pln jesli w porzadnej lakierni. W stosunku do ceny okolo 1300 pln za naklejki plus montaz - na to samo wychodzi, a pewnie wieksze kamienie i tak porobia dziury w takiej folii?

Moze sa jeszcze jakies inne doswiadczenia ?

Opublikowano

IMHO folia jest mniej inwazyjnym zabiegiem niz malowanie. Szukajac bardziej praktycznych wytlumaczen, przy odsprzedazy auta malowanie calego przodu sugeruje raczej wieksze uszkodzenia, niz odpryski po kamieniach - (chyba, ze wybierasz opcje 4 lata auto dla ciebie, nastepnie 4 lata dla zony i 4 lata dla obecnie malotelnich dzieci)

vazq~

~ The Gator Nation ~
Opublikowano

Folia transparentna i jej kladzenie to najwyzsza szkola jazdy. Przy jej kladzeniu nie ma miejsca na jakikolwiek blad i lakier pod taka folie tez powinien byc idealnie przygotowany.

Jesli juz ktos chce folie zabezpieczajaca, to mozna nad czyms takim pomyslec:

http://img710.imageshack.us/img710/5050/06bmwe90dtm2visshowcase.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano
AndiT, ma rację, zapomniałem dopisać, że porządny zakład przed założeniem takiej folii powinnien dokonać profesjonalnej kilkustopniowej korekty lakieru. Co do wytrzymalości folii transparentnej np. na zderzaku przednim-nie ma możliwości, zeby kamienie ją uszkodziły-dużo szybciej wgnieciemy/połamiemy zderzak niż folia pęknie-piszę o folii marki 3M(ta sama, którą obkleja się auta jest wykorzystywana m.in. w lotnictwie-gdzie obklejane są nią np. łopaty śmigieł w helikopterach, czy niektóre jego elementy powierzchni przedniej)
Opublikowano
zapomniałem dopisać, że porządny zakład przed założeniem takiej folii powinnien dokonać profesjonalnej kilkustopniowej korekty lakieru.

w przypadku nowego auta to chyba nie bedzie konieczne. Auta starsze maja jednak odpryski,ktore trzeba jakos uzupelnic.

Do folii, ktora jest dostepna jako akcesoria BMW, dolaczona jest instrukcja zamontowania. Nie wiem jednak, czy jakis dealer w PL juz to robil - a chyba nikomu z nas nie usmiecha sie, by nauka nakladania clear bra przebiegala na jego/jej wlasnym aucie. :roll:

~ The Gator Nation ~
Opublikowano
zapomniałem dopisać, że porządny zakład przed założeniem takiej folii powinnien dokonać profesjonalnej kilkustopniowej korekty lakieru.

w przypadku nowego auta to chyba nie bedzie konieczne.

Niestety też będzie konieczne, chyba, że poprosi się o nierozkonserwowywanie auta przed wydaniem-bez mycia, zrywania folii ochronnych-wtedy istnieje taka szansa. Dla chłopaka pracującego na myjce w salonie nie ma znaczenia, że szmata którą myje brudne felgi po jednokrotnym użyciu nadaje się do wyrzucenia-później myje nią samochód a skórzane fotele odświeża przed wydaniem płynem do szyb, który jest mega killerem w przypadku skóry-bardzo ją wysusza. Dla zainteresowanym mogę wrzucić zdjęcia aut nowych-nieużywanych i stanu ich lakieru po przygotowaniu do wydania czy zaprezentowania na ekspozycji.