Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy zbiorniczek wyrownawczy jest na stale polaczony z chlodnica ? bo dzis po kilku minutowych ogledzinach odnioslem wrazenie ze cos tam sie wydobywa w miejscu polaczenia. Tam gdzie prowadzi kreska od tego dolnego weza tylko od strony silnika. Co ciekawe jak silnik byl chlodny to cos tam sie lalo ale w miare rozgrzewania odnioslem wrazenie ze przestalo. Co najciekawesze wczoraj odkrecilem odpowietrznik silnik pykal na wolnych obrotach pojawialy sie co jakis czas pechezyki powietrza az w koncu przestaly wiec akrecilem odpowietrznik i uzupelnilem poziom plynu do napisu. Dzis przyjechalem z pracy patrze nizszy poziom plynu. Odkrecam odpowietrznik i znowu wylatuja pechezyki. Czy przez wyciek z krucca wody (co obejmuje go opaska nr3) i ewentualnie ta nieszczelnosc zbiorniczka wyrownawczego moze sie uklad zapowietrzac czy po prostu jest dalej nie odpowietrzony tak jak trzeba ?

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/o/i/12.png

Opublikowano
Zbiorniczek jest integralną częścią chłodnicy. Ja nie dawno wymieniłem chłodnice gdyż na uszczelce dolnej zbiorniczka zaczęło delikatnie przeciekać, niestety nieszczelność była coraz większa i w rezultacie wymiana chłodnicy. Próbowałem zalepiać to ale nic nie pomogło.
tel. 514.99.46.99
Opublikowano
niewiem jak w tym silniku ale w 2,5 litra bez problemu daje sie zbiorniczek wyciągnać ... przy wymianie pamiataj o nowych gumkach i moze bedzie trzymac...
Opublikowano
da się, niestety ja tak próbowałem i nie na długo pomagało więc kupiłem chłodnice. Taniej wyszło niż ciągłe dolewanie płynu.

A moglbys cos wiecej napisac jak to zrobic? Sprobuje to uszczelnic jak nie poskutkuje to trudno bedzie wymiana chlodnicy ale moze uda sie zaoszczedzic 200 zl.

Opublikowano
W którym miejscu Ci dokładnie cieknie, najczęściej jest to uszczelka pod zbiorniczkiem. Ja próbowałem zalepiać i klejami termoutwardzalnymi i silikonem - efekt chwilowy. Na górze są śruby.
tel. 514.99.46.99
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

A co powiecie na cos takiego:

Wczoraj wymienilem te dwie uszczelki wedlug posta BIZON8000 niestety nic to nie pomoglo i wyciek dalej wystepowal. Dzis kupilem nowa chlodnice w sklepie wymienilem odpowietrzylem uklad i nie uwiezycie ze plyn "łzawi" z tego samego miejsca co wczesniej. Nie wiem czy cos zle zrobilem przy montazu czy chlodnica walnieta czy o co w tym wszystkim chodzi bo mi rece opadly po tej calej robocie. Jutro jade reklamowac chlodnice ciekawe co powiedza w sklepie.

Opublikowano
Więc może to nie uszczelka tylko wąż ma pęknięcie i pryska na chłodnice.

Nie juz wszystko ok.

Jadac do sklepu reklamowac chlodnice stanolem po drodze z boku sprawdzic czy dalej kapie zebym nie zrobil awantury o nic i przy okazji robiac z siebie idioty, patrze i nic sucho. Pewnie jak odpowietrzalem to polalo sie plynu nie wytarlem dobrze i mi sie wydawalo ze łzawi.

Teraz na gaz przelacza sie zawsze po opuszczeniu niebieskiego pola z nawiewow leci garace powietrze silnik szybciej sie nagrzewa takze roznica jest ogromna.