Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wkrótce będę oglądał E90 ze szklanym dachem elektrycznym. W necie wygląda to jakby zamiast dachu była szyba, a elektrycznie sterowana była tylko podsufitka. Poniżej zdjęcie. Co o tym sądzicie? Zwykły bajer czy przydatna rzecz?

http://img687.imageshack.us/img687/7900/glasdach.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Opinie na temat panoramicznego szklanego dachu są bardzo podzielone. Ja kiedyś chciałem taki mieć, ale naczytałem się wielu niepochlebnych opini i jakoś już mi przeszło, tzn. nie było to moim priorytetem przy szukaniu auta.

Najlepiej niech się wypowiedzą ci, którzy mają panoramę.

Poczytaj ten temat:

viewtopic.php?f=70&t=141981

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Panorama dach - składa się z dwóch części: przedniej większej i tylniej krótszej, sięga do około połowy tylnych siedzeń. Otwierana lub uchylana jest ta większa częśc, która i tak jest dużo większa niż standardowe szyberdachy, a ta mniejsza służy do doświetlania wnętrza. Podsufitka oczywiście też jest ruchoma i można zasłonic całe szkło.

Plusy: wrażenie przestronności, widno w aucie, w lato duża dziura w dachu, ogólnie fajne widoki.

Minusy: potrafi świszczec i skrzypiec - po zasłonięciu podsufitki nie słychac (jest gdzieś temat o warsztacie w Warszawie, który ogarnia tą niedogodnośc), w zimę trochę bardziej od szyby idzie zimno.

Podumowując - mi się bardzo podoba jazda z panoramą i można przymknąc oko na małe niedogodności. Jak skrzypi, to zaciągam sufit i jest cisza :8) Ogólnie polecam :cool2:

E30 325i 1988, Lachsilber met, M Technik II,Recaro,BBS,BMWSoundSystem.

Seria 3 - 4ever :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panorama występuje w E91 a nie w E90. Kolega pytał o E90 :-)

Ja mam taki dach. Latem bez zasuniętej przesłony mocno pali w głowę :P ale zimą lub wieczorem bajka. Powiększa optycznie wnętrze i daje lepsze przewietrzanie wnętrza. Dla mnie :cool2: . To nie jest tylko szyba. Jest to kompletny szyberdach odsuwany i uchylny. Podsufitka zasuwa się ręcznie. Praktycznie w każdym aucie ,które miałem był szyberdach i zawsze staram się przy wyborze auta ,żeby taka opcja istniała. Polecam :)

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
Na zdjęciu jest ewidentnie panorama, więc opisałem zalety i cechy panoramy :) Oczywiście normalny szyber też jest fajny, właśnie z tych względów które opisałeś - aczkolwiek te parę centymetrów panoramy robi różnicę :8)

E30 325i 1988, Lachsilber met, M Technik II,Recaro,BBS,BMWSoundSystem.

Seria 3 - 4ever :)

Opublikowano

mam zwykły w E90 i miałem w E91,

zalety E91:

- widok z środka zwłaszcza podczas dużego deszczu, dla mnie czad :cool2: ,

- rozświetlenie środka auta podczas zimniejszych dni...

wady E91:

- trzaski, poradził sobie z Tym zakład z Warszawy

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=141468

- mniej miejsca w środku,

- większa waga auta,

- dodatkowa opcja to dodatkowa szansa na awarię,

- większa cena nowego auta.

zalety E90 po lifcie:

- takie same jak w E91 przed liftem,

- są inne uszczelki więc NIC nie skrzypi/trzeszczy = nie musisz jechać do zakładu naprawczego,

wady E90 po lifcie:

- miejszy dach niż w E91,

- wszystko to samo co w/w za wyjątkiem trzasków (nie ma...).

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Szyberdach to dobra opcja przy antracytowej podsufitce. Kiedy chcemy grobowy nastroj zamykamy, kiedy nie otwieramy.

Co do Panoramy. Mam w e91 - doskonala do miasta.

W trasie - praktycznie powyzej 80km/h jest straszny hurgot - przypomina to szybka jazde z otwartymi szybami tylnymi.

Nalezy uwazac przy parkowaniu pod blokiem. Malolaty jak zobacza taki dach to zawsze wybiora Twoj samochod by cos na niego zrzucic :(

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Ja mam panoramę w obu E91, jedna ma jasną a druga ciemną podsufitkę i w jednej i w drugiej efekt jest ciekawy choć inny. Ciemny sufit i jasne światło wpadające przez panoramę daje ostry kontrast a jasne wnętrze plus doświetlenie z panoramy to delikatna kontynuacja.

W mojej opinii panorama jest niezbędna dla tego auta, doświetla wnętrze i pozwala na super wrażenia podróżując np w górach, a wiosną czy latem zmienia auto jeszcze bardziej po otwarciu.

Szum bez zasłoniętej podsufitki jest zauważalny dopiero po przekroczeniu prędkości około 140km/h.

Szczerze polecam.

http://img408.imageshack.us/img408/6363/individualvisualizer3to.jpg

¿Te gusta conducir?

The Ultimate Driving Machine

Freude am Fahren

Opublikowano

Szum bez zasłoniętej podsufitki jest zauważalny dopiero po przekroczeniu prędkości około 140km/h.

Szczerze polecam.

ja polecam wizytę w warsztacie, w którym byłem (link wyżej)z moją panoramą, z zamkniętą czy otwartą zasłoną wrażenia słuchowe porównywalne, a wcześniej nie szło jechać wyżej niż 100 :cry2: :cry2:

było:

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Szczerze polecam.

ja polecam wizytę w warsztacie, w którym byłem (link wyżej)z moją panoramą, z zamkniętą czy otwartą zasłoną wrażenia słuchowe porównywalne, a wcześniej nie szło jechać wyżej niż 100 :cry2: :cry2:

AO masz te same wrażenia słuchowe z otwartą czy zamkniętą zasłoną również przy prędkościach 180km/h i w górę :?:

http://img408.imageshack.us/img408/6363/individualvisualizer3to.jpg

¿Te gusta conducir?

The Ultimate Driving Machine

Freude am Fahren

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
z moją panoramą, z zamkniętą czy otwartą zasłoną wrażenia słuchowe porównywalne, a wcześniej nie szło jechać wyżej niż 100 :cry2: :cry2:

Trzeba być twardym. Szumy to są jak się jedzie bez dachu 160 :D

Dla porównania w E60 zasunięcie zasłony znacząco ogranicza szumy. Moim zdaniem w kombi dach panaroamiczny to b. ciekawy dodatek, bo jest duży. W limuzynie ju z nie robi takiego wrażenia.

Opublikowano

Szczerze polecam.

AO masz te same wrażenia słuchowe z otwartą czy zamkniętą zasłoną również przy prędkościach 180km/h i w górę :?:

głośność po naprawie była bardzo ale to bardzo porównywalna nawet z prędkościami zbliżonymi do Vmax...przed naprawą nie było możliwości jechać bez osłony powyżej ~150km/h...było może tak "głośno" jak pisze Rufio :mrgreen:

było:

• 11 lat później...