Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ja mam ta aktywna BTX 250 i jestem bardzo zadowolony. Wzialem aktywna bo jest od razu ze wzmacniaczem, nie musisz nic kombinowac. Kupilem w zeszlym roku w Media Markt za 300 Euro, widze ze w Polsce jest "troche" drozsza.
Opublikowano

Tuba jest okragla - najczesciej malo sztywny badziew z papieru

Skrzynia - musi byc solidnie wykonana np. z MDF i zadna tuba nie zagra lepiej

Subwoofer to glosnik subniskotonowy ktory jest w tubach czy skrzyniach.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
różnica pomiedzy nimi jest taka tuba basowa schodzi nisko czyli daje wiecej basu ale groszej jakości głównie nastawiona jest "ilośc" tego basu nie na jakość :roll: czyli najpierw pojawia sie dzwiek potem auto,subwoofer (w przypadku jbl) nie ma bass reflexu,przenosi wyzsze czestotliowści,bass ma być płytkid b.dynamiczny(najlpeiej muzyka rockowa I pop)słyszałem te subwoofery i jak dla mnie lipa.skrzynia basowa :D dosyć dynamiczna,schodzi dosyć nisko,ma głeboki bass jest idealnym rozwiozaniem.Duzo bassu dobrej jakości.Kup sobie taka skrzynie.Podsumowując szukaj czegoś z bass refexem bo inaczej mozessz nie rozegrać auta
Opublikowano
witam ja u siebie w e38 mam skrzynie magnacika zamknieta i basik jest potezny a tuba ma taki plytki bas dlatego jak zalerzy ci na poterznym basie ja bym wybral zdecydowanie skrzynie
Opublikowano
Witam. Ja mam u siebie w E-36 skrzynie z MDF`u z otworem bassreflex. Skrzynia jest ścięta z tyłu aby pasowała do tylnej kanapy (b. ważne!). Pamiętaj jednak, że bmw w większości modeli ma na stałe oddzielony przedział bagażowy :( co za tym idzie aby było głośno trzeba mocnego wzmacniacza i jeszcze mocniejszego głośnika w skrzyni zamkniętej. Alternatywą jest skrzynia tybu bassreflex z głośnikiem o mniejszej mocy i odpowiednio mniejszym wzmacniaczem. :D
Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano

wszystko zalezy jakiej muzy sluchasz i jaki dzwiek lubisz.

ja np postawilem na wyoskiej klasy sterownik, glosniki dls i do tego skrzynie 30cm bez bassreflexu (specjalnie go zaslepialem, do tego skrzynie we wlasnym zakresie wygluszalem:))

i mam plytki bardzo dynamiczny bass.

natomiast jesli chcesz sie pobujac jak lowrider zeby cie bylo slychac i codziennie dokrecac wszystkie sruby w aucie to bierz z bass reflexem lub jakas porzadna tube, np bardzo dobra do swojej ceny jest 30cm JBL. nie wiem czy maja ja jeszcze w ofercie. ale naprawde dawala porzadny efekt.

http://img246.imageshack.us/img246/8982/podpisbkpyo6.jpg

Opublikowano

Ja zakupiłem skrzynie basowom aktywnom z wbudowanym zmacniaczem.

PRODUCENT SKRZYNKI

VIBE 1400 black air. i jestem zadowolony

kupiona w angli 200 funtów

Opublikowano
różnica pomiedzy nimi jest taka tuba basowa schodzi nisko czyli daje wiecej basu ale groszej jakości głównie nastawiona jest "ilośc" tego basu nie na jakość :roll: czyli najpierw pojawia sie dzwiek potem auto,subwoofer (w przypadku jbl) nie ma bass reflexu,przenosi wyzsze czestotliowści,bass ma być płytkid b.dynamiczny

Moze nie tak do konca. Kazdy glosnik basowy potrafi zejsc nisko, zalezy jak jest wysterowany,jaka jest wielkosc obudowy(pojemnosc) ,moc wzmacniacza iglosnika i jakosc nagrania.

Tuba to tandetny material (sprasowany papier) nie nadajacy sie do dobrego subwoofera. Mialem w poprzednim aucie tube Magnata i powiem ze na poczatku bylem zadowolony ale po pewnym czasie mialem dosc tego lupania :mad2: . Skrzynia jest sztywniejsza a czy z otworem to juz musisz sam zdecydowac .Zamknieta jest tak jakby cichsza ale bardziej skontrolowana,bas jest szybszy i bardziej precyzyjny. Niestety aby poczuc to na plecach biorac pod uwage budowe naszych smigielek (berdzo szczelne) trzeba troszke pokombinowac. Ja zrobilem skrzynie zamknieta z glosnikiem Pionka i skierowalem go na kabine przez otwarty (na stale :twisted2: ) rekaw na narty, i basu jest az nadmiar :roll2: Jesli ustawisz go odwrotnie czyli na bagaznik to niestety nawet przechodnie niewiele uslysza :twisted2: Chyba ze podkrecisz go glosniej to uslycza jak oddycha uszczelka (potezne cisnienie akustyczne) i grajaca tablice r. :mad2:

I jeszcze teoria :twisted: :

SUBWOOFER - pojedynczy zestaw glosnikowy sluzacy do odtwarzania dzwiekow o niskich czestotliwosciach. Subwoofer aktywny posiada wbudowany wlasny wzmacniacz -pasywny nie.

Jest tu calosc -glosnik i obudowa :twisted:

Pozdro

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg

Opublikowano
witam tuba daje plytki bass najwiekszy i najpotezniejszy bass daja skrzynie i chyba najlepeij jak sa zamkniete typu band pass ja mam taka i jest zajeb...,a testowalem i tuby i najlepsza jest sktzynia oczywiscie moim zdaniem
Opublikowano
najlepiej jest kupic głośnik i samemu stworzyć skrzynie, samemu ja dostoić i wtedy bedziesz miał czego dokładnie oczekujesz!
-----BMW E28 520i-----