Skocz do zawartości

Jakie BMW E36 będzie miało najmniejsze spalanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tak się składa że składa że miedzy 1.8 a 2.0 jest nieduża różnica pojemności i różnica w spalaniu też jest niewielka w trasie 2.0 pali około 7-8 litrów i podejrzewam że w 1.8 is też jest podobnie. a jedno co wiem to ze na pewno 1.6 nie pali tyle co 2.8 i nikt mi też nie wmówi że 2.5 pali tyle sam 2.0

Tu raczej nie chodzi o pojemność a o ilość cylindrów ja na przykład jak bym miał kupować coś z sześcioma baniakami to było by to pewnie już 2,5L , i tak jak wyżej koledzy powiedzieli najlepszy stosunek mocy do spalania ma IS (czy M42 czy M44 to jeden piernik :P ).

Opublikowano
tak się składa że składa że miedzy 1.8 a 2.0 jest nieduża różnica pojemności i różnica w spalaniu też jest niewielka w trasie 2.0 pali około 7-8 litrów i podejrzewam że w 1.8 is też jest podobnie. a jedno co wiem to ze na pewno 1.6 nie pali tyle co 2.8 i nikt mi też nie wmówi że 2.5 pali tyle sam 2.0

Tu raczej nie chodzi o pojemność a o ilość cylindrów ja na przykład jak bym miał kupować coś z sześcioma baniakami to było by to pewnie już 2,5L , i tak jak wyżej koledzy powiedzieli najlepszy stosunek mocy do spalania ma IS (czy M42 czy M44 to jeden piernik :P ).

moim zdaniem pojemność ma bardzo duże znaczenie jeszcze nikt mnie wymyślił takiego silnika do którego mało wlewasz a dużo dostajesz

Opublikowano

Jeździłem 320i ,teraz jeżdzę 318is poj 1900.

Jeżdziłem na tej samej trasie przez długi czas,więc mam porównanie.

Spalanie miasto Warszawa.

320i spalanie 11,5-12 litrów (nie udało mi się zejść poniżej 11 litrów)

318 is- 10 litrów (można zejść do 9 litrów)

Osiągi na mieście identyczne,na trasie na korzyść 320i nieznacznie.

Moim zdaniem cztero-cylindrowce (316,318,318is) będą palić od 9-10,5 litrów zależnie od stanu silnika.

Natomiast R6 startuje od ok 12 litrów(320i).

325i paliła 14 litrów itd.

Najekonomiczniejsze będą 4-cylindry.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wypowiedz kolegi powyzej wydaje mi sie byc najblizsza prawdzie.

Tym bardziej ze sam sprawdzał 320i i 318is na tej samej trasie i to nie raz - więc dane będą wiarygodne.

Nie jest mozliwe by 320i paliło podobnie jak jakiekolwiek R4.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Natomiast R6 startuje od ok 12 litrów(320i).

325i paliła 14 litrów itd.

nie chcę rozpoczynać bezsensownej dyskusji na temat spalania,ale jakby mnie 320i "startowała od ok.12 litrów" to pozbyłbym sie jej szybko.Normalnie w mieście pali moja ok 10,5-11 litrów przy normalnej jezdzie,teraz ok 12l ze względu na spore mrozy.

A little piece of heaven in my hands
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.