Skocz do zawartości

320d pytania o akumulator (pilne!)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem teraz w górach i nie mam ze sobą instrukcji do auta :(

Moja bunia kręciła coraz krócej i krócej i teraz tylko stęka rozrusznikiem ;) ewidentnie winny jest aku :D

1. Czy jak go odepnę na dłużej to coś mi się w aucie pokasuje, będą jakieś problemy z "komputerem"? Nie mam klem, tylko prostownik ;)

2. Czy po włożeniu ponownym/włożeniu nowego aku muszę coś adaptować i czarować?

3. Na co powinienem zwrócić uwagę? :)

Oczywiście nie będę odpalał auta na pych ;)

Opublikowano
u mnie nic sie nie działo po odłaczeniu aku nic sie nie pokasowało :D podładuj aku i wkładaj pamietaj tylko ze podczas odłaczania najpier odłącz plus a potem mase zakładając najpierw plus a potem masa :D
Opublikowano
pamietaj tylko ze podczas odłaczania najpier odłącz plus a potem mase zakładając najpierw plus a potem masa :D

Wszędzie piszą, że zdejmujemy najpierw minus, potem plus i zakładamy plus i minus - żeby przy przypadkowym dotknięciem klemą blach nie było zwarcia ;)

Opublikowano
Zgadza się! najpierw odłączamy masę później + i podłączamy na odwrót najpierw + później masę. Po zdemontowaniu kasują/resetują się wszystkie ustawienia komputera pokładowego. Nic nie trzeba adaptować itp.
Opublikowano
Po zdemontowaniu kasują/resetują się wszystkie ustawienia komputera pokładowego. Nic nie trzeba adaptować itp.

Czyli średnie spalanie, prędkość itd. Stacje radiowe też? :shock:

Opublikowano

Ok, ładuje się na 12V od godziny :) kręci znów rozrusznikiem, ale ciągle nie chce chwycić :duh:

Na małym prądzie znaczy wolno? Bo ładowalem na "II" (fast), na aku mi nie zależy - byle tylko odpalić i dotoczyć się do Krk :mrgreen:

Opublikowano
nie krec podczas ładowania!! chyba ze jest opcja rozruchy... jak ładujesz szybko to odkrec korki na aku zeby sie nie zagotował... nie bądz niecierpliwy i poczekaj ze godz... lepiej było by gdybys wolno ładował... :)
Opublikowano
nie krec podczas ładowania!! chyba ze jest opcja rozruchy... jak ładujesz szybko to odkrec korki na aku zeby sie nie zagotował... nie bądz niecierpliwy i poczekaj ze godz... lepiej było by gdybys wolno ładował... :)

Na czas kręcenia odpiąłem :) aż taki głupi nie jestem ;) Ładuje się w sumie na mrozie 7,5C więc chyba się nie powinien zagotować (prostownik jest w kufrze, doprowadziłem mu tylko elegancko przedłużacz ogrodowy i tak przmknąłem :D )?