Skocz do zawartości

Hamulec reczny zamarza?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy w beemce mozna w zimie uzywac recznego hamulca :?: {pozostawiac na noc??} przedtem jezdzilem wynalazkami FIATA i kiedy w zimie na noc zaciagnalem hamulec reczny w garazu to po przyjsciu rano pozostal mi juz tylko mlotek bo wszystko przymarzlo :cry2: wiem ze niektore marki nie polecaja uzywanie hamulca postojowego w zimie.jakie Wy macie doswiadczenia zimowe w tym temacie z bmw :?: [/b]

...kwintesencja piękna i harmonia ksztaltów E36..:)

http://tygra85.w.interia.pl/szablon_obrazki/okopt.JPG

Opublikowano

mi w mercedesie tez przymarzal reczny

osobiscie zostawiam na biegu

E30 Touring 88' sprzedane

E30 Coupe 90' winterauto

Z3 Roadster 97' funcar

Opublikowano

"Zamarzanie" ręcznego to nic innego, jak zapieczenie się rozpieraka szczęk, w wyniku sporej wilgoci zimą i różnic temperaturowych związanych z jazdą i hamowaniem.

Dzieje się tak w wyniku rzadkiego używania ręcznego, co później prowadzi do zjawiska zamarzania.

Każdy mechanik, wymieniając szczęki musi rozpierak wyczyścić z rdzy i zabezpieczyć troche jakimś środkiem na rdzę, np. WD40, a użytkownik auta, musi go używac stosunkowo często, bo po to on jest. I nie ma znaczenia jaka pora roku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie jw...

Jeżeli uzywasz ręcznego normalnie na codzień, to nie powinno się nic dziać, bez względu na porę roku. Natomiast jeżeli uzywasz go tylko raz na rok na przegladzie, aaaaa to masz problem :)

Jeżdżę drugą E34, wcześniej był polonez, zawsze używałem ręcznego i nigdy mi auto nie "zostało leżeć". Ponato nie pamiętam, jak jest w E36, ale w E34 są tarczo-bębny z tyłu, więc ręczny praktycznie nie ma nic wspólnego z hamulcem zasadniczym - trzeba go używać.

No i na koniec, nie "klnij" :duh: na forum - nie porównuj BMW z tym czteroliterowym skrótem od Fehler Im Alle Teile (lub: Fix It Again Tomy) :)

Kai