Skocz do zawartości

[E36] 318i wymiana katalizatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym się podzielić doswiadczeniami nabytymi ostatnio przy wymianie padniętego katalizatora. Ja go osobiście nie wymieniałem natomiast badałem rynek pod kątem zamienników. Założenie było takie, żeby nie kupować używki bo nie wiadomo co się kupi (i pewnie nie wie o tym nawet sprzedający). U mnie oryginalny kat wytrzymał ~ 260 tys. km.

O badaniu rynku:

1) na allegro nie znalazłem nic taniego poza używkami

2) przez googla znalazłem firmę http://www.pamaku.pl/ - zaoferowali zamiennik firmy BOSAL za 800, tyle że do sprowadzenia za dwa tygodnie

3) w W-wie dystrybutor BOSALA zaoferował mi katalizator za jedyne 2900 - trochę drogo;)

Ostatecznie Sąsiad mechanik zamontował uniwersalnego kata - taki manewr jest związany z przeróbką układu wydechowego żeby dopasować geometrię. Silnik pracuje bez zarzutów, koszt operacji ~ 500. Uwaga jest taka, że ten uniwersalny kat jest nieco mniejszy niż oryginał więc prawdopodobnie nie wytrzyma tak dużo.

Cały ten artykuł piszę dla Tych, którzy ten temat będą przerabiać i może zaoszczędzą na guglaniu i dzwonieniu.

Chętnie bym przeczytał jak to jest jak się kata zastąpi strumienicą ale słyszałem że potem może być problem z badaniem technicznym.

pozdrawiam

GS