Skocz do zawartości

ciezki pedal sprzegla,wysprzeglik??e36 316i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam,tak jak w temacie chcialem poradzic sie tematu sprzeglo.Wciskam pedal sprzegla i strasznie ciezko wcisnac,jezdzac po miescie i w korkach no to noga zaczyna normalnie bolec po godzinie.Dodam ze ogolnie sprzeglo sprawuje sie dobrze,nie slizga sie,biegi ladnie wchodza tylko ten opor pod pedalem mnie frustruje.Moim zdaniem problem lezy w wysprzegliku i juz zakupilem nowy i czekam na dobra okazje do wymiany a co Wy myslicie??mam szykoac sie na cos innego??
Opublikowano
Plyn jest,wymienialem rok temu klocki ,odkad pamietam sprzeglo takie twarde jak w ursusie a na wiosne mam juz przygotowane nowe tarcze i klocki to tez ten problem chce rozwiazac przy okazji wiec uslyszalem ze wysprzeglik jest wadliwy,a moze pompa?
Opublikowano
W sprzęgle nie ma pompy. Wszystko ject mechaniczne. PRZY pedale masz siłownik kóry ma młym i przy wciśnięciu pedału sprzęgłą płyn jest wysychany i wpychany do wysprzęglika. Wymień wysprzęglik to niewielki koszt i polecił bym kupić nowe przewody od zbiorniczka do wysprzeglika koszt całego komplety nie powinien przekroczyć 60zł. Ja mam wysprzeglik jak chcesz. Sprawny i lekko chodził bo jeździłem autem przed rozebraniem. 30zł za wysprzęglik
Opublikowano
Dzieki za propozycje ale jak juz wyzej pisalem wysprzeglik juz kupilem nowy i czekam na dobra okazje zeby wymienic,oby to bylo to,dzieki za porady
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
witam jak w temacie.przeszukalem forum i wiem ze jest pelno tego. wlasnie dzis rano zauwazylem w sumie to juz chyba ktorys raz z kolei ze ciezko wbic jaki kolwiek bieg jak jest zimny silnik pozniej juz jest ok. ale to wyglada tak;wsiadam odpalam wciskam sprzeglo i obojetnie ktory bieg ciezko wzucic ale jak juz wlacze jedynke i wylacze zpowrotem na luz(sprzeglo caly czas wcisniete)i znowu wlaczam biegi to juz lekko wchodza. a jak juz puszcze sprzeglo i znowu wcisne i bieg wzucam znowu ciezko. wiec czy to ten wysprzeglik czy olej? ale zauwazylem tez ze nie zawsze tak jest..
Opublikowano
witam jak w temacie.przeszukalem forum i wiem ze jest pelno tego. wlasnie dzis rano zauwazylem w sumie to juz chyba ktorys raz z kolei ze ciezko wbic jaki kolwiek bieg jak jest zimny silnik pozniej juz jest ok. ale to wyglada tak;wsiadam odpalam wciskam sprzeglo i obojetnie ktory bieg ciezko wzucic ale jak juz wlacze jedynke i wylacze zpowrotem na luz(sprzeglo caly czas wcisniete)i znowu wlaczam biegi to juz lekko wchodza. a jak juz puszcze sprzeglo i znowu wcisne i bieg wzucam znowu ciezko. wiec czy to ten wysprzeglik czy olej? ale zauwazylem tez ze nie zawsze tak jest..

Hej.Mam to samo.W tamtym tygodniu zmienilem wysprzeglik i powiem tyle ze to nie pomoglo.Niestety.

Opublikowano
wiec chyba to wina oleju?bo czemu jak jest cieply lub lato to jest ok?zagesty olej?ktos jeszcze cos podpowie?tylko dlaczego jak wzuce jedynke i wylacze zpowrotem na luz (sprzeglo caly czas wcisniete)i znowu jedynke to juz lekko?albo jak wylaczony silnik to tez lekko.co za kaprysny samochod chyba ostatnie bmw w zyciu :mad2:
Opublikowano
No ja podejrzewam olej.Przeczytalem kiedys ze olej w skrzyni musi byc zgodny z tym co pisze na ulotce informacyjnej przy skrzyni,bo inaczej pojawiaja sie wlasnie tego typu problemy.A byly chyba ze 3 rodzaje srodkow smarnych do skrzyni.Umnie tej naklejki chyba juz niema.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
witam kolegow. pisze w tym odkopanym temacie bo nie chce zasmiecac forum tym samym. otoz dzisiaj rano odpalilem fure chcialem odrazu jechac powolutku ale jak chcialem wlaczyc bieg to nie chcial wejsc i auto ruszalo jak chcialem go mocniej wlaczyc, poczekalem troche i walczylem bieg. po dojezdzie do pracy juz znormalnie. to wina oleju czy czego wkoncu???
Opublikowano

wedlug mnie wina oleju,

wlasciwie ,to przy takich temperaturach ciezko by chyba bylo znalezc olej ktory nadawalby sie do skrzyni i by tak nie gestnial

Opublikowano
ale kurcze dzisiaj tak zauwazylem to..moze dlatego ze wczesniej troszke czekalem po odpaleniu..a wy jak macie??
Opublikowano
raper albo łysy lub bizon macie tak??sprawdzcie rano jak zapalicie i odrazu zeby wzucic bieg. pisze do was bo najczesciej zagladacie na to forum :wink: albo lepiej mi wejdzie bieg jak wcisne sprzeglo i chwile przytrzymam wcisniete to lepiej wejdzie...nie wiem co zrobic.... :mad2:
Opublikowano

ja tak mam, moze dlatego ze ostatnio gesty olej tam wlalem [hipol, tylko nie pamietam zonaczenia =P, ale na forum spece twierdzili ze to nie byl najlepszy pomysl]

albo zaczynaja leciec mi i Tobie synchronizatory

Opublikowano
Ja tez tak mam na poczatku bylo to wkurzajace ale ostatnio pojezdzilem dosyc duzo i jest okey wiadomo zima nie jest idealnie wogole w takiej pogodzie wedlug mnie to lozysko oporowe mial tak kumpel w e30 i to bylo lozysko oporowe
Opublikowano
dzisiaj juz np po pracy w miare lekko weszla jedynka i odrazu jechałem.. czekam na ciepło :twisted: ale slyszałem ze nie oplaca sie wogole skrzyni robic bo to juz potem nie jest to samo i ze lepiej wymienic cała czy tez tak myslicie???
Opublikowano
Mam podobny problem też mi wchodzą ciężko biegi i zaświeciła mi się kontrolka poziomu płynu oleju, stwierdziłem że to wysprzęglik i wymieniłem go i dalej to samo. Jak myślicie o co może chodzić ? Pompka przy pedale czy olej? Gdzie jest wlew oleju bo nie mogę go zlokalizować (w skrzyni) ?
Opublikowano
ja nie mam pojecia co to..skoro to sie dzieje na zimnym to cos od oleju. ale kurna dlaczego jak juz właczy sie bieg i trzuma dalej sprzeglo i go wyłaczy i zpowrotem właczy to lekko chodzi. tzn jak juz sie wlaczy bieg i trzyma sprzeglo caly czas wcisniete i zmienia sie kolejno biegi to juz leciutko..dlaczego????????????????????? :mad2: :mad2:
Opublikowano

U mnie też tak jest, że jak zimno to 1 raz jedynka ciezko wchodzi a rezszta ok, nawet jak przejade kawalek i na skrzyzowaniu chce ruszyc to czasami ciezko wchodzi ale mi to nie przeszkadza, moze poprostu "ten typ tak ma" przy niższej temperaturze-gęstszym oleju. Jak dla mnie nie jest to powód do przemyśleń bo nawet w dużo nowszym oplu ojca przy tych temperaturach 1 ciezej wbić niz bmce, a wiadomo że wiek też robi swoje :)

już niedługo wiosna (OBY) to będzie lżej :norty: :mrgreen: :mrgreen: