Skocz do zawartości

Dziwne stuki w moście co to??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od pewnego czasu przy zmianie biegów w momencie gdy "bierze" występuje głośno słyszalny stuk z tyłu podwozia, podobnie jest jak np jadę na 3 dodam gazu i od razu puszczę, mocny stuk tak jakby w moście. Stuk ten nie występuje za każdym razem. ostatnio wjechałem na kanał i okazuje się, że obydwie półosie mają delikatny luz(nie wiem czy powinny) z tego prawa co kilka ruchów przeskakuje dużo bardziej i wydaje właśnie podobny dźwięk. myślałem o wymianie półosi ale raczej ta część rzadko siada w bmw. co to może być? macie jakieś pomysły? :evil:

BMW E34 520i M50VANOS

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano

witam

napisz mi czy te stuki wystepuja i przy dodawaniu gazu i zdejmowaniu go gwaltownie?

czy ten odglos jest dosc glosny?

Opublikowano

bo jesli tak jest jak mysle to sprawdz te dwie duze tuleje na tylnej belce one daja taki odglos jak sa wybite(tuleje trzymaj belke do nadwozi)

tylny most polosie i przeguby raczej odpadaja bo to dosc trwale elemnty w BMW

nizej masz link sa one pokazane na pod nr2

http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/Sedan/Europe/525i-M50/LHD/M/1993/january/browse/rear_axle/rear_axle_carrier/

Opublikowano
śpuść olej z przekłądni i zobacz czy nie ma w nim opiłków metalu. jak są to posypały się jakieś zęby albo łożysko
Opublikowano
  • Autor
witam

napisz mi czy te stuki wystepuja i przy dodawaniu gazu i zdejmowaniu go gwaltownie?

czy ten odglos jest dosc glosny?

dokładnie, wtedy szczególnie i za każdym razem słychać głośne i wyraźne uderzenie. przy zmianach biegów nie zawsze.

(OO=[][]=OO)

Opublikowano
  • Autor
a powiedz mi jeszcze, czy na tych półosiach powienien być luz czy nie? bo u znajomego w 3litrowym e34 nie ma w ogóle.

(OO=[][]=OO)

Opublikowano
Identyczne stuki miałem przed wymianą tulei w moście oraz gumowego łącznika wału, bez względu na to czy dodaje sie gazu czy tez zdejmuje noge z pedału, gwałtowna zmiana obrotów silnika i słychać głośny stuk(głuchy) koszt naprawy naprawde nie wielki a może uratować wiele części , zrób to jak najszybciej.
Opublikowano
a powiedz mi jeszcze, czy na tych półosiach powienien być luz czy nie? bo u znajomego w 3litrowym e34 nie ma w ogóle.

Jesli jest luz znaczy że element jest wyrobiony mechanicznie (czyt. zuzyty ) :/ Wymień jak najszybciej poki reszta elementów nie będzie się niszczyć od tych uszkodzonych.

Opublikowano
  • Autor
Dzięki wielkie, mam nadzieję że to tylko to. pozdrawiam :mrgreen:

(OO=[][]=OO)

Opublikowano

Witam

Sam latam e34 535i od 6 lat wiec wiem co mowie jesli chodzi o sprawe tych tuleji na tylnej belce bo jejuz raz wymienialem.

Co do tego co napisal kolega o laczniku na wale tez moze dawac taki efekt.

natomiast luz na polosi zawsze jest tzn jest luz roboczy i teraz nasowa sie pytanie czy ten luz u Ciebie jest jakis straszny czy po prostu polos delikatnie sie "rusza"

Sprawdz te gumy-na marginesie wymiana jest ich delikatnie mowiac makabryczna-proponuje wiec zainwestowac w jakies lepsze -firmowe zeby miec ten problem z glowy.

I wierz mi ze problem zniknie .

Ja u siebie mialem je juz tak wybite ze belka w czasie skretu sie ruszala niczym skretna os:)

A co do polosiek w bmw oraz mostu to raczej bardzo trwale elementy tak samo jak przeguby.

przez ostatnie 150000 km ktrore zrobilem E34 535i nie mialem z tym problemow a jezdze dosc ostro no i autko nadal ma potencjal -na szczescie tylko opony na tym cierpia:)

Pozdrawiam

No i jak zmienisz tuleje to daj znac czy pomoglo

Bartek

Opublikowano
  • Autor

no ok dam znać;) luz jest lekki więc pewnie będą te tuleje wybite. niestety muszę narazie poczekać na garaż bo w 7 E23 się tarcza wymienia póki co...

jak chwilę nie pojeździ to się jej nic nie stanie a z tego co mówicie to lepiej faktycznie nie tłuc za dużo żeby jeszcze coś innego nie poszło przy okazji.

dam znać jak wymienie;) pozdrawiam i dzięki raz jeszcze

(OO=[][]=OO)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Więc tak jak mówiliście do wymiany tuleje belki tylniej. Kupiłem Lemfordera 70pln/szt i jest elegancko. :D

(OO=[][]=OO)

Opublikowano

no to OK jak pomogla diagnoza:)

pozdrawiam

Bart

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
wystąpił kolejny problem;) stuki bardzo podobne, ale co się okazało może to być także wina półosi;) niestety w moim przypadku pękła opaska od gumy i jakiś syf dostał się do łożyska i stukało podobnie jak belka aż się rozsypało przy szybszej zmianie biegów;) jeden wieczór i po problemie;)

(OO=[][]=OO)