Skocz do zawartości

<t>Czy jesteś za czy przeciw takiej akcji</t>  

29 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież to wymyślił jakiś idiota..

Ceny dyktują tak naprawdę koncerny, czyli PKN Orlen i Grupa Lotos..

Marża stacji na każdym litrze zakupionego paliwa to od 50gr-90zł, więc stacje nie mają takiego WIELKIEGO wpływu na ceny paliw jak się co poniektórym wydaje...

Pozdrawiam

Pułkownik Zuber

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ceny dyktują tak naprawdę koncerny, czyli PKN Orlen i Grupa Lotos..

Marża stacji na każdym litrze zakupionego paliwa to od 50gr-90zł, więc stacje nie mają takiego WIELKIEGO wpływu na ceny paliw jak się co poniektórym wydaje...

Tak, ale jak zacznie brakować funduszy na wypłaty jednemu i drugiemu "operatorowi" firmy sprzedającej paliwo, to on sam zejdzie z marży i zacznie się starać o kupno tańszego paliwa.

Jest szansa, że wojna przeniesie się z kierowców na właścicieli stacji...

Ja i tak nie tankuje na wymienionych stacjach, ale uważam, że będzie to cud, jak wielu kierowców zwróci na to uwagę. Uważam jednak, że globalne poruszenie mogłoby coś dać.

Kai
Opublikowano

Tak, ale jak zacznie brakować funduszy na wypłaty jednemu i drugiemu "operatorowi" firmy sprzedającej paliwo, to on sam zejdzie z marży i zacznie się starać o kupno tańszego paliwa.

Operator firmy sprzedającej paliwo, nawet jeżeli paliwo będzie po 10zł za litr, będzie zmuszony kupić to paliwo, bo tak jak napisałem w Polsce są dwa źródła PKN Orlen i Grupa Lotos- a te mimo że są konkurencją, mają w zwyczaju podnosić ceny jednocześnie- one sobie krzywdy nie zrobią...

Tak samo jest na stacjach paliw- jeżeli np. jakaś stacja obniży cenę raptownie np. o 20gr za litr Pb to jestem pewien iż ten ruch będzie miał odzew na innych okolicznych stacjach, bo Kierownik stacji benzynowej zaczyna swój dzień pracy od rundy samochodem po okolicy i sprawdzenia jakie ceny ustaliła na dzień konkurencja :)

Pomijam fakt iż stacje są obwarowane kontraktami i nie mogą tak po prosu wybrać sobie od kogo w tym miesiącu kupią paliwo..

Pozdrawiam

Pułkownik Zuber

Opublikowano

Witam!

Powiem wam trochę na przykładzie stacji ORLEN. Tam sprawa wygląda z goła nieco inaczej. Ceny paliw kształtuje Biuro regionalne w danym okręgu. Poprostu dzwoni ktoś i mówi, "do zaraz/od gdziny tej i tej ceny paliw są następujące: bal bla bla" lub nawet, przesyła tą informację e-mailem. I NIKT NA STACJI NIE MA NA TO ŻADNEGO WPŁYWU. Prowadzący jako najwyższy rangą (to niby jego stacja , hehe) też NIE! biuro narzuca mu cenę i tyle. a on musi ją na tyle ustawić. on też najchętniej sprzedawał by wachę za friko!!! bo mu płacą od sprzedanych litrów!!!! więc wysoka cena to dla niego też strata! co do kierownika to fakt, z rana podaje do biura ceny konkurencji, tyle że wszystko sprawdza telefonicznie :cool2:

Oczywiście jest to przykład PKN ORLEN. ale przypuszczam wszystkie "markowe" stacje działają na tej zasadzie.

Prywatni szczęśliwcy prowadzący stacje, mają więcej swobody w tym ustalaniu i częściowo zapewne kierują się cenami konkurencji. ale też cenami za jakie hurtownicy sprzedają im wachę, czyli w POlsce Orlen lub Lotos. no ale skąd bierze paliwo to już fakt, on decyduje. może zamknąc budę i wogóle nie barć :)

walka o ceny paliw to ciężki bój :cry2: ale próbujmy, ja też chcę tańszego złota w płynie :modlitwa:

Pozdrawiam