Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam problem tak mi sie wydaje. problem dotyczy okresu zimowego jak są mrozy

odpalam silnik na zimnym grzeje sie na wolnych obrotach na postoju i przełącza sie na lpg prawidłowo zaraz po przekroczeniu niebieskiego pola, ale gdy odpale na zimnym ale odrazu wyjade w trase to przełącza mi sie bardzo puzno nawet po 7 km gdzie juz po 6 km silnik osiąga prawie temperature roboczą.

w lato jest ok

lpg sek silnik 2.0 150 km bmw

prosze o jakies sugestie pomoc itp

Opublikowano

Witam, ale jak ruszasz od razu i przejezdzasz te 7km to temp jest juz na polowie??

Jezeli chodzi o sekwencje to ona sie moze i od razu przelaczac, a moze dopiero ja osiagnie 90stopni, wszystko zalezy jak Ci gazowanik ustawi na kompie, to jego kwestia, auto jak stoi i nie jedziesz to szybciej sie nagrzeje niz jak od razu ruszysz to normalne, a jezeli przejezdzasz te 7km i nie ma pol temp to pewnie termostat walniety,a le ja bym podjechal do gazowanika, przerabialem sekwencje BRC w m50b20 i m30b35 i wiem co to znaczy.

Opublikowano
Sekwencyjny gaz włącza się gdy skraplacz osiągnie temp. minimum 40st.C. W zimie silnik wolniej osiąga normalną temperaturę pracy i instalacji też to więcej zajmuje. Co innego gdyby to zajmowało na prawdę dużo więcej czasu.
Opublikowano

Wszystko zależy od temperatury cieczy chłodzącej. Temperaturę przełączania można ustawić dowloną, nie musi to być ani 40st ani 30 ani 50 ani 90 :)

kwestia inna... gaz ma gorsze parametry spalania i pierwsze szkoda silnika, dwa praca przy temperaturze płynu poniżej 30stopni może być niemożliwa (przerywania, strzelanie, zwalnianie i inne objawy).

jeśli chodzi o pytanie. Ja mam odwrotnie. Jak jadę potrzebuję ok 1,5km na przełączenie - zima ok -10stopni. Jak auto stoi i je rozgrzewam czasem nie przełączy się nawet przy 70stopniach (płynu) czujnik instalacji zimny więc nie pozwala na przełaczenie.

Tu też ważne jest to jak szybko rozgrzejemy płyn i jak szybko rozgrzejemy komponenty instalacji gazowej aby czujnik dał sygnał do przełączenia.

http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png