Skocz do zawartości

3XX hamulec robi się twardy / niski poziom płynu??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj zaswieciły mi sie dwie kontrolki ktore wydaje mi sie wczesniej sie nie swiecily;). Mianowicie P w kolku i wykrzyknik, sprawdzilam co to to. P to reczny ktorego nie mam chwilowo od roku bo z lenistwa jeszcze go nie naprawilam ale to sie chyba swiecilo wzesniej:), no i niski poziom plynu hamulcowego. Jechalam bardzo wolno ze wzgledu na pogode, przed rondem zahamowalam i sie slizglam do przodu, wtedy zawsze hamuje pulsacyjnie, lecz po pierwszym krotkim nacisnieciu hamulca, kiedy nacisnelam drugi raz byl twardy nieodpowietrzony i przez rondo przelecialam:/, szczescie ze auto ktore nadjezdalo skrecalo bo byloby po beatce:/. Czy ten hamulec ma cos wspolnego z tym plynem i co wogule powoduje brak plynu hamulcowego?\\

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

No płyn hamulcowy powinien być!! Jak go nie masz to uzupełnił!!! Zapowietrzone hamulece = pedał w podłodze podczas hamowania i te hamowanie jest dość słabe! Odpowietrzyc trzeba na każdym kole oraz nie pamietam czy to zaworek od abs'u jest pod autem go tez trzeba odpowietrzyc.

dolej płynu hamulcowego o napisz czy jest poprawa ( płyn hamulcowy kupisz na każdej stacji paliw kup DOT 4)

Opublikowano
Dzieki kolego, ale hello jestem kobieta:), nie wiem czy go nie ma bo dzwonilam do brata blacharza-mechanika mowi ze jestem nienormalna, mam sobie hamowanie pulsacyjne wsadzic w dup..bo tam jest ABS:), a plyn na 99% jest:). Tylko z nim to tak zawsze a poziej mam racje i tak ja:), intuicja kobieca. Nom tyllko sie chaialam dowiedziec czy ten nieodpowietrzony hamulec moze byc skutkiem braku tego plynu?
Opublikowano

tak, e36 ma abs - chyba tylko co niektóre pierwsze modele nie miały

chamując z abs wciskasz pedal do oporu i ewentualnie manewrujesz kierownicą by ominąć przeszkode - jak drugi raz wcisnelaś pedał i był twardy to dobrze - choć za pierwszym razem powinien taki byc :) wg mnie nie do końca ukł. chamulcowy jest odpowietrzony

zbyt mala ilośc płynu chamulcowego bedzie sygnalizowała zapalająca sie lampka - jadąc po nierównościach będzie migała sobie - jednak by zapowietrzyć ukł chamulcowy małą ilością płynu wczesniej zapowietrzy sie sprzęgło (sprzęgło i chamulce sa hydrauliczne i pracuja na tym samym plynie - jednak wcześniej zapowietrzone sprzęgło uniemożliwi wrzucenie ktoregokolwiek biegu, takie zapewne zabezpieczenie od BMW by wczesniej nie mozna było włączyc biegu niż w trakcie jazdy zapowietrzyły sie chamulce...) :cool2:

Opublikowano
No płyn hamulcowy powinien być!! Jak go nie masz to uzupełnił!!! Zapowietrzone hamulece = pedał w podłodze podczas hamowania i te hamowanie jest dość słabe! Odpowietrzyc trzeba na każdym kole oraz nie pamietam czy to zaworek od abs'u jest pod autem go tez trzeba odpowietrzyc.

dolej płynu hamulcowego o napisz czy jest poprawa ( płyn hamulcowy kupisz na każdej stacji paliw kup DOT 4)

Ostatnio z kumplem wymienailismy hamulcowe przewody gumowe z przodu i odpowietrzalismy tylko odpowietrznikami na przednich kolach. Jest jeszcze jakis inny odpowietrznik ?

Opublikowano
Co do problemu braku płynu hamulcowego jeżeli będzie to sprawdził bym przy okazji wysprzęglnik, u mnie jak ubywało płynu to okazało się że to wysprzęglnik na skrzyni biegów, mimo że nie było widocznego wycieku pod autem