Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Odrazu napisze ze posiadam e30 318IS m42 z 1990 roku.

Gdy dzisiaj rano odpalilem auto uslyszalem dziwny klekot spod maski, prawie jak w diesel'u. Temperatura na zewnatrz byla w okolicach -10C. Po dwoch minutach ten dzwiek ustal. Czym moze byc to spowodowane, czy jest to grozne dla auta i jak temu zaradzic?

Pozdrawiam

Opublikowano
u mnie ponoc wala popychacze... ktos tam kiedys mowil ze olej z nich splywa i przez chwile stukaja... olej po chwili dochodzi i przechodzi:) ja sie tym nie przejmuje.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak milknie to znaczy że dobrze. Ale jak jest dbd smarowanie to powinno w kilka sekund po odpaleniu cichnąć.
Opublikowano

To nie musi być wina smarowania- znaczy chodzi o pompę, ważne jest na zimę żeby zmienić olej, bo ten przepalony nie ma już swoich właściwości stąd przy mocnych mrozach dzieją się takie rzeczy, sprawdź też poziom oleju-to też jest istotna sprawa...

Pozdrawiam

Opublikowano

popychacze się powoli kończą ewentualnie olej...

jeżeli cichnie to olać :) mnie te poranne klepanie wkurzało więc sobie zmieniłem :)

na same popychacze trzeba wydać 600 zł nie licząc roboty, której jest od groma...

Opublikowano
Odpalilem autko po godzinie 16tej gdy mialem w okolicach -5C i to "klepanie" ustalo po 2 sekundach. Co myslicie nad zmiana oleju na 5w40?
Opublikowano

1. Klepanie na początku po odpaleniu to wina hydro-popychaczy z których wypłynął olej. Nie należy się tym mocno przejmować. Chyba że dojdzie do pkt.2 :)

2. Filmik przedstawia zwalone hydro-popychacze (to jest moje zdanie - też tak miałem).

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
Opublikowano
więc może napinacz łańcucha? W autach z lat 98-00 już czasem nawet padają np. w m52, więc dlaczego nie w M42 ?
Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!