Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zalety i wady E-30 Touring, taki temat przyszedł mi do głowy, bo jednak jestem ujarany pomimo, że jeżdżę tym autem już 3,5 roku.

Jedyna wada - nie jest to ta jakość co e-21, ale o tym to w innym temacie

Plusy:

- niby mały bagażnik, do którego można załadować szokująco dużo

- wielokrotnie ładowałem do auta 500 kg i auto dalej się świetnie prowadzi, niestety, dalsze przebiegi widać na wew. krawędziach opon (zgroza), ale coś za coś

- dynamiczne nawet przy njamniejszym 100 konnym silniku

- niepowtarzalna sylwetka pełna harmonii z odrobiną drapieżności typowej dla e-30

- świetne twarde zawieszenie, dzieki czemu pasażerowie czasami myślą, że zaraz wypadniemy z zakrętu, a tu nawet pisku opon brak

- BMW

- Ładny bagażnik ze schowkami i z trwałą bezbłędną roletą łatwą do wyjęcia

- dzielone fotele

- zachowanie oryginalnego designu e-30 do 1994 r.

- drobne zastosowanie u mnie elementów z e-36 - wyraźnym plusem

- "czarne podniebiebnie" prowokujące mnie do wrzucenia silnika 200 km do tej budy - ale na razie poprzestaję na planie-konieczności 1,8 is.

Zapraszam wszystkich touringowiczów do wypowiedzi na temat BMW kombi. Myślę, że trzeba rozpowszechnić myśl Roberta-BMW Klub Polska- który pisze o swoim "e-30 combi (wilk w owczej skórze)"

Pozdrawiam i zapraszam

Pogadaj, a potem "zrób to sam" oraz zajrzyj na: realoem.com
Opublikowano

Temat bardziej pasuje do działu "Wokół BMW"...

W każdym razie E30 ma zbyt wysoki próg załadunku i jest dość wąsko. Sam samochód jest ciasny.

Z zalet to dynamika - fakt, że przy 1.6 jest dość szybki i świetnie się prowadzi.

Opublikowano
lampy nie podnoszą sie razem z klapą i utrudniają zaladunek :worried:

E30 Touring 88' sprzedane

E30 Coupe 90' winterauto

Z3 Roadster 97' funcar

Opublikowano
Zgadzam się, klapa bagażnika nie była za dobrze dopracowana, sam miałem problem z większym pudłem, bo zablokowało się na lampach. Co do ciasnoty, nieduże autko, ale to mi nie przeszkadza, ani pasażerom z tyłu, tym bardziej, że w odróznieniu od sedana touring ma trochę więcej miejsca z tyłu.
Opublikowano
Temat bardziej pasuje do działu "Wokół BMW"...

Dokładnie... :cool2:

Dlatego pozwoliłem sobie przenieść temat.

2. Prośba o dokładne tytułaowanie wątków.

Peace.

Black - Mighty - Wonderful
Opublikowano

Kombi BMW są naprawdę ładne jedyne które mi się nie za bardzo podoba to E39.

Ale jednak nie oszukujmy się sedany są ładniejsze ;)

Więc jak nie masz dużego psa nie jeździsz z całą rodziną co weekend nad Mazury lub nie masz własnej firmy rozsądniejszym wyborem będzie sedan ;)

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
Kombi BMW są naprawdę ładne jedyne które mi się nie za bardzo podoba to E39.

Ale jednak nie oszukujmy się sedany są ładniejsze ;)

Więc jak nie masz dużego psa nie jeździsz z całą rodziną co weekend nad Mazury lub nie masz własnej firmy rozsądniejszym wyborem będzie sedan ;)

Dla mnie nowa 3 Touring jest sliczna... :wink:

Opublikowano
Opublikowano
Zgadzam się, klapa bagażnika nie była za dobrze dopracowana, sam miałem problem z większym pudłem, bo zablokowało się na lampach. Co do ciasnoty, nieduże autko, ale to mi nie przeszkadza, ani pasażerom z tyłu, tym bardziej, że w odróznieniu od sedana touring ma trochę więcej miejsca z tyłu.

mam pytanie

czy w e30 kombiki mialy ten patent z oweraniem tylko gornej czesci klapy (samej szyby)?? czy to w E34 dopiero bylo...

Robocop: wypas fotki mi najbardziej podoba sie ostatnia :norty:

E30 Touring 88' sprzedane

E30 Coupe 90' winterauto

Z3 Roadster 97' funcar

Opublikowano
Dla mnie nowa 3 Touring jest sliczna... :wink:

o takkkkk, tylko te... :duh: tylne swiatła w koreańskim stylu (touring i sedan) :mad2:

To fakt, ale linia sama w sobie jest mistrzowska....Sorka za OT

Opublikowano
oj nie .. E30 najladniejsza jest w cabrio .. natomiast najladniejsze kombi u bmw nazywa sie E36 i ma M-pakiet :D
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
Dobra, to ja prosze o odp. na tego typu pytanie: Czy w e36 kombi można sie położyć np spać? Czy siedzenia sie tylne składają tworząc jakąś sensowną przestrzeń, żeby np koc rozłożyć i śpiworek.? Szukam takiego autka... Pozdr. a jak jest w e30?
kocham moją bejke!!!!!!!!!!
Opublikowano
Dobra, to ja prosze o odp. na tego typu pytanie: Czy w e36 kombi można sie położyć np spać? Czy siedzenia sie tylne składają tworząc jakąś sensowną przestrzeń, żeby np koc rozłożyć i śpiworek.?

W e30 nie bardzo, w E36 nie wiem, w E34 tak :mrgreen:

Opublikowano
Mi się podoba mój Touring i uważam go za dość ładne i zgrabne autko ( szczególnie na oryginalnych 17" felgach i z tuningiem AC Schnitzer ) , natomiast co do podnoszonych z klapą lamp , to mam nieszczególne doświadczenia z mojego poprzedniego autka , gdzie klapa bagaznika podnosiła się z częścią klosza i co jakiś czas miałem ubaw z wiązka zasilajacą te lampy , która po prostu się łamała na zgięciu . Faktem jest , ze tylne klosze to trochę krok w kierunku aut spod znaku liścia kapusty ( czyli DeU ), ale wtedy chyba wszyscy takie robili ( np. Audi A4 ) .
Opublikowano
Dobra, to ja prosze o odp. na tego typu pytanie: Czy w e36 kombi można sie położyć np spać? Czy siedzenia sie tylne składają tworząc jakąś sensowną przestrzeń, żeby np koc rozłożyć i śpiworek.?

W e30 nie bardzo, w E36 nie wiem, w E34 tak :mrgreen:

Po rozłozeniu siedzeń, nie tylko się spokojnie przesypiałem w swoim e30 touring, ale czasami nawet ładowałem 2 rowery i masę bagażu,

Przy okazji cofam to co napisałem w zajawce tematu o zużyciu opon.

"Właśnie odkryłem, u mnie zuzycie opon po wewnętrznej stronie spowodowane było pęknieciem sprężyny w niezauważalny sposób, nawet nadwozie się nie obnizyłó (tzw. wznios nadwozia się niie zmienił)"

Więc BMW e30 Touring nadaje sie nawet do przewożenia dużych ciężarów, bez utraty właściwości jezdnych i szkody dla samochodu. :cool2:

Opublikowano
Acha sapłem oczywiście we dwójkę. Jeśli chodzi o spanie samotnie to w pustym bagażniku bez rozkładania siedzeń całkiem spoko.
Opublikowano
Jesze jedną rzecz fajnie poprawiłem w swoim e30 toutig, mianowicie spręzyny. Załozyłem do tyłu standardowe z e36, tył jest teraz wyżej i jakieś 4 cm, moim zadaniem całość prezentuje si.ę o wiele lepiej, a ponadto spokojnie ładuję 200 kg do bagażnika, bez większego przechyłu nadwozia. Gorąco polecam przy wymianie sprężyn taką przeróbkę. Koszt taki sam albo i mniejszy od założenia oryginalnych sprężyn, a efewkt wizulany i transportowy :cool2: