Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was serdecznie,

mam od dłuższego czasu problem z moim 1.8 is w Z3.

Najpierw silnik się nie dogrzewał i palił 10,5l (wcześniej palił ok 9l więc myślałam, że ponad 10 to dużo).

Wymieniony został termostat, silnik się dogrzewa, ale samochód zaczął palić 11,5l.

Mechanik stwierdził, że wysoki spalanie to wina czujnika położenia wałka rozrządu, wymienił, efekt- spalanie 13,5l

Macie może jakieś sugestie co może być przyczyną takiego spalania?

Opublikowano
Zapomniałam napisać, że auto było diagnozowane kompem i nie wypluło żadnych błędów, sonda również sprawdzona i jest ok.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Przedewszystkim zwróć uwagę na to że mamy teraz zimę i są mrozy to też powoduje wzrost spalania, ja jeżdząc na LPG w okresie zimowym robie na całym zbiorniku ok 280 km a latem na zbiorniku ok 330 mowie o miescie. bo w trasie to nie sprawdzałem jak wypada w zimie. Za wysokie spalanie odpowiadaja tez swiece i przewody WN. Tak jak kolega pisze sprawdz reguolacje gazu i filtry w jakim sa stanie
Opublikowano

10-13 to w normie w zimie :P każdy wyjazd z parkingu to mielenie kołami, to samo w korku, wyprzedzaniu i mocnym wciśnięciu gazu. Ja po Warszawie ostatnio zrobiłem 50 km za ok 70zł - 2 godz jazdy - większość w korku albo bokiem. To wyszło mi jakieś 28l / 100km ... :mad2:

No, ale jeśli jest za duże spalanie przy normalnej jeździe to większość przyczyn została wymieniona. Jeszcze przepływka może być niesprawna.