Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak sie własnie zastanawiam jak sie sprawują, bo załozylem w zeszłymn tygodniu gazik i chcialem wymienic swiece na BRISK SILVER - do gazu

Mam tez pytanie odnosnie swiec 3 elektrodowych ...czy jest to prawda ze trzeba potem cos przekombinowac z zapłonem??!?!?!? bo wydaje mi sie to totalną głupotą...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

NIGDY NIE ZAKŁADAJCIE ŚWIEC BRISK

Nie zależnie z jakim przeznaczeniem.

Zawsze stosujcie świece takiego typu jakie zaleca producent samochodu.

Parametr świecy dobierany jest nie tylko pod względem ciepłoty ale także parametrów iskry jaka ma się wytworzyć poprzez cewkę i doprowadzonej poprzez dany kabel, kopke, palec.

Najpopularniejsze świece w ostatnich latach to firmy NGK

Co do świec cztero i trzy elektrodowych to BMW już je zakładała na samym początku pojawienia sie silników M50 i nie zdały egzaminu. Szybko firma się z nich wycofała i do tej pory najlepiej spisują się dwuelektrodówki, ale w tych silnikach, do których są przeznaczone. Tam gdzie mają być jedno elektrodówki takie maja pozostać.

Pamiętajcie o tym a zaoszczędzicie pieniądze na inne rzeczy.

Kombinowaniem, przekombinujecie.

Opublikowano
dokładnie- ja w swojej jak kupiłem to miałem BOscha czteroelektrodowe . Porażka. Po zmianie na NGK no.20 silnik zaczął chodzic jak nowo narodzony - zupełnie jak bym go wymienił razem ze świecami.
Opublikowano
To instalację gazową przystosowuje się do samochodu a nie samochód do instalacji. Najlepiej zamontuj takie jak być powinny.
Opublikowano
only NGK - wiem cos o tym bo swego czasu przerabiałem ten temat w moich poprzednich 3 samochodach na gaz......! a tak po za tym gaz to zabójca świec!!!!!! :twisted2:
DARK SIDE OF POWER!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Każda szanująca się firma "świecowa" produkuje mnóstwo rodzajów świec dopasowanych do konkretnych modeli samochodów. Jeżeli w instrukcji pisze, że ma być dwuelektrodowa, to TAKĄ należy wsadzić. Absolutnie większa liczba elektrod nie świadczy o jakości świecy.

Jeździłem na NGK, BOSCHU i ISKRZE... ze względu na trwałość i jakość wygrały NGK.) Ceny wszystkich wymienionych są podobne. Aaaa mam LPG.

Kai