Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Nadszedł czas na zakup opon zimowych bo jednak stare już nie dają rady. Naczytałem się baaardzo dużo o Goodyearach UG 7+ , Continentalach 830P, czy o Dunlopkach WS 3D i właśnie byłem zdecydowany na jeden z tych 3 modeli, w zależności które uda mi się taniej kupić. Pojechałem do pobliskiego warsztatu gdzie zajmują się wymianą opon itd i strasznie ale to strasznie zachwalają Pirelli Carving, mówią, że to hit tego roku, sprzedaje się jak świeże bułeczki itd. Nie wiem czy próbowali mi kit wcisnąć, żeby sprzedać to co nie schodzi czy fakt one są tak dobre. Macałem gumę i są miękkie, nawet bardzo miękkie i maja wysoki bieżnik, widać że na śnieg będą idealne ale nie wiem jak teraz z kwestią ścierania itd. Mało jest na necie jeszcze o nich a chciałbym opinie kogoś kto może je porównać do modeli które wymieniłem wcześniej. Mam 320d touring 2001 po lifcie, jeżdżę w kazdych warunkach bo z domu muszę się po naprawde głębokim śniegu wydrapać pod sporą górkę, potem mam też ekspresówkę na której zazwyczaj jest tylko woda. Gdzieś w opiniach użytkowników czytałem, że mają słabe odprowadzanie wody (aquapl.. coś tam) i że na śnieg są super ale na mokrej i suchej już nie są najlepsze.

Pomóżcie

Opublikowano

Witam

Pirelli carving, to tania pirelka, która jest na rynku od dobrych 6-7 lat. Są to opony z fabrycznym przygotowaniem do nabijania kolców i mój kolega bardzo je sobie chwalił, a miał kilkanaście kompletów (kilka aut). Na śnieg rewelacja, na lodzie spoko (wiadomo, że żadna opona na lodzie cudów nie zdziała). Mój tato jeździ z kolei na pirelli 210 snowcontrol drugi sezon i mówi, że rewelacyjne właściwości (E36 323i z asc+t) i auto prowadzi się w każdych warunkach bardzo przyjemnie. Reasumując - polecam zimowe pirelli.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Posiadam komplet pirelli 195/65/15 z zeszłego roku (zakup poprzedniego właściciela).

Na to co się dzieje od 3 dni rewelacja :D - porównanie to dunlopy 205/55/16 założone w 118d.

generalnie jestem mile zaskoczony i mam rogala za każdym razem jak mi się uda wyjechać z dużej zaspy ;)