Skocz do zawartości

problem w skrzyni biegów ???????????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie jestem tu nowy.

Posiadam od 7 lat e 38 2.8i z 99r. Zrobiłem tym autkiem 130 000km, do tej pory bez większych napraw.Jednak obecnie pojawił mi się problem nie do rozwiązania przeze mnie. Otóż problem jest w spadających (wachających się) obrotach silnika podczas jazdy z szybkością powyżej 60 km/h. Obroty te spadają i rosną z 2000 do 1500 powtarzam jak autko jest w ruchu.Na wolnych obrotach jak i na postoju jest ok.

Przy tym, jak spadają te obroty, to pod spodem słyszalny jest na moment taki dżwięk, kak bym najeżdżał na ciągłą linię.

Mechanik zasugerował mi, że skrzynia nie może przełączyć biegu z 4 na 5. Przy opcji sport jest podobnie.

Nie wyskakują mi żadne błędy póki co, no i pozostaje mi jeżdzić, aż się coś rozsypie, a może ktoś pomoże mi rozwiązać ten problem????

Autko jest tak wogóle super, zamierzam użytkować go jeszcze przez długi okres.

Proszę koledzy zaradżcie coś .

Opublikowano

Czy podczas skokow obrotow masz wrazenie jakby bardzo szybkiego wysprzeglania?Cos jakby na ulamek sekundy rozlaczalo naped?Laczy sie z tym lekkie szarpanie?

Jesli tak to gon do fachowca zajmujacego sie skrzyniami.Mialem takie obiawy w moim poprzednim e39.Powodem obiawow(podobnych do opisanych przez Ciebie)byl ubytek oleju w skrzyni(wyciek).Gdybym pojechal do mechanika w pore uratowalbym skrzynie.Ja niestety zignorowalem problem a potem juz bylo za pozno.

Okazalo sie po wszystkim,ze olej ciekl z przewodu prowadzacego do chlodnicy-to zabilo skrzynie.

Death is easy-You don't have to do anything.Life is that You have to face.

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU

Opublikowano

olej zmieniałem w skrzyni, również sprawdzałem po wymianie, oczywiście w dobrym zakładzie i dalej jest ten objaw, nie ma przy tym szarpania, tylko na sek albo dwie odczuwam spadek mocy i czasami pod spodem dżwięk jak bym wjeżdżał na ciągłą linię na autostradzie, dzisiaj próbowałem na sport to samo - obroty spadają pom 1700 a 1400 przy lekko wciśniętym pedale gazu na równej drodze, albo pod górę,jeszcze spróbóję wrzucać ręcznie biegi, ale to jutro.

Mam ogromny sentyment do tego autka jest z 1999 r , w wersji shene line i zżyłem się z nim przez 7 lat.Nigdy jeszcze mnie nie zawiodło.

Opublikowano

Dzisiaj zrobiłem próbę jazdy na ręcznych biegach,tzn na manualu i nie ma problemu, objaw ten nie występuje.

Na pewno znający się na skrzyni mechanik postawił by już diagnozę,

czekam i póki co jeżdżę na manualu

Opublikowano

Fachowca od skrzyni automatycznej to raczej w Polsce nie ma :oops:

Wszyscy doradzają bo to nie ich kasa a jak naprawa to kapitalka. :cry2:

Kilka lat temu czytałem o gościu z Niemiec co naprawia skrz.aut. w serwisie i komuś z fora doradził.ale znaleźć to :mad2:

było chyba na e39.

Ja miałem problem ze skrzynią w Senatorze ale sprawę rozwiązał przypadkowo wypadek (kasacja) :doh:

Opublikowano

A co sądzicie o kupnie używanej skrzyni z anglika, ostatnio pojawiło się pełno takich do rozbiórki.

Cena takiej skrzyni używanej z 1998r to 1500 do 1800 zł

Wiem, ktoś powie nie warto, bo też się popsuje, ale jaką z kolei będę miał pewność, że moja skrzynia po naprawie jednego elementu za cenę 2500 zł będzie chodziła przez długi czas bezawaryjnie???

Ze wstępnych informacji wynika,że remont skrzyni może wynieść ponad 5000 zł. :lol:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tam bym skrzyni nie kupował - na bank będzie rozwalona. Co do fachowców to z jednym miałem ostatnio do czynienia - bratu padł automat i też rozglądał się za używką ale trafił na speca który siedzi w automatach blisko 35 lat i się dobrze na tym zna a syn robi blacharkę więc można sobie i wyklepać co nieco jak trzeba :D

http://www.rankingwarsztatow.pl/szczegoly_warsztatu.php?id=5133