Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnim czasem pojawił się w moim aucie mały problem. Mianowicie ciężko odpala, co śmieszniejsze, na zimnym silniku (jak postoi np 2 dni) "załapuje" od razu, po nagrzaniu i ponownym uruchomieniu czasami długo muszę kręcić zanim odpali. Gdzie szukać problemu?, pompa ? czy świece ?. Dodam że po odpaleniu nie ma żadnych problemów z jazdą, nie szarpie, obroty równe, nie ma spadku mocy.

Druga sprawa, jak jest zimny, i dodaję gazu to słyszę turbinę( jak gwizda), czy to normalne że jest taka głośna ? czy mam w niej szukać dziury ?

Auto to 320d 110kw 2002r

Opublikowano
Widzę mnóstwo, ale każdy ma inny problem, a takiego jak mój nie znalazłem ( zimny pali od razu, rozgrzany długo kręci), więc przeczytaj dokładnie inne zanim przyczepisz się do mojego :)
Opublikowano

wiec podpowiem :8) może być ze pompa wysokiego ciśnienia prawdopodobnie kończy swoją żywotność ale to sprawdzisz najprędzej kiedy wymontujesz filtr paliwa i sprawdzisz czy nie ma w nim opiłków metalu takich drobniutkich najlepiej jakimś magnesem to wyłapie opiłki, jeśli są na 99,9% pompa siada jeśli nie ma ,może być to jeszcze wina czujnika położenia wału korbowego :8)

możesz jeszcze podjechać na diagnostyke i koleś niech ci sprawdzi jakie ciśnienie daje pompa czy nie ma żadnego spadku podczas odpalania

Bayerische Motoren Werke
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolego sałabo szukałeś. Sam małem ten problem objawy identyczne. Probem tkwił w czujniku wałka rozrządu.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii