Skocz do zawartości

320d - 150KM - drgania, twarda praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
temperatura spada na zewnątrz jest coraz zimniej i włąśnie dzisiaj zaobserwowałem, że silnik pracuje twardziej i ciężko(taki odgłos pracy silnika). Jak wyłaczę w ogóle ogrzewanie to silniczek pracuje miękko i "lekko" co to może być? pozdr.
Opublikowano
Tak jak sugeruje bolo73 chodzi o dłuższy czas reakcji elementów silnika na rozszerzalność temperaturową. Dlatego też silnik się dłużej dogrzewa w niskich tem.
Opublikowano
tak, jak się rozgrzeje to pracuje . Ale dlaczego pytam, koleżanka z pracy ma renault megane 1,9d 120KM i po odpaleniu też motorek chodzi "twardo" ale na moment a później już "miękko" i wydaje mi się że jakbym porównał pracę tych dwóch motorów to renault pracuje ciszej. A jak jest z pracą waszych motorków gdy są zimne i później gdy się rozgrzeją? gdyby ktoś wrzucił pracę motoru to byłbym wdzięczny. pozdr
Opublikowano

A ja jak odpalam firmowego VW to cos stuka i pierdzi ... przestan porownywac swoj silnik do innych bo kazdy ma inna charakterystyka ... jak postoisz przez noc na mrozie tez odpalisz na twardo :)

Sent from my Milestone using Tapatalk

Opublikowano
A ja jak odpalam firmowego VW to cos stuka i pierdzi ...

odpalanie zimnego TDI PD zazwyczaj budzi ze snu całe osiedle.

Opublikowano
kolego w motorze 2.0d to normalka i nie masz najmniejszego powodu do zmartwień.A koleżanka ma pewnie silnik DCi gdyż one maja 120 KM.Cechuje ich dość wysoka kultura pracy i male spalanie,ale są bardziej awaryjne jak 2.0D w BMW