Skocz do zawartości

323 - plusy i minusy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ale jednak nikasil byl srednim rozwiazaniem i BMW juz go nie stosuje :8)

Srednio na jedno zatarte M50 przypada ok 4 M52 :)i 2 M51, taka srednia z mojej praktyki :D

Dwa M50, 8 sztuk M52 i 4 M51 :twisted:

i gdzie tu związek z nikasilem?i nadal nie rozumiem jaki związek ma nikasil z zacieraniem silników,bo wiem że z spadkiem kompresji ,nadmiernym zużyciem oleju to na pewno.8 sztuk M52 powiadasz ,a ile z nich było z nikasilem bo jak pewnie wiesz M52 były też z alusilem.

Ja w kazdym razie mam z nikasilem i nie wierzę w żadne zabobony,a jak ktoś jest oszołom to zepsuje nawet metalową kulkę.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

A taki ma związek,że powłoka się łuszczy i lipa.Jeśli powłoka się złuszczy to chyba silnik można nazwać zatartym?W E36 nie słyszałem o Alusilu.Jedyne co poprawili to właśnie bloki z wstawionymi tulejami żeliwnymi po tym jak ceramika okazała się niewypałem.

Kolejne wersje rozwojowe M52 czyli M54 itd. mają właśnie wstawione tuleje więc chyba coś w tym jest?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A może nie stosuje , ze wzgledu na koszty? Wszystkie marki robią coraz slabsze samochody i wydaje mi sie niestety, że BMW nie jest tu wyjatkiem.

Jak sam zauważyłes, kazda następna generacja silników BMW jest wrażliwsza. I dotyczy to nie tylko R6, ale takze V8.

Silnik e60 545i jest bardzo nietrwaly w porówananiu do 540 e39....

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
A taki ma związek,że powłoka się łuszczy i lipa.Jeśli powłoka się złuszczy to chyba silnik można nazwać zatartym?W E36 nie słyszałem o Alusilu.Jedyne co poprawili to właśnie bloki z wstawionymi tulejami żeliwnymi po tym jak ceramika okazała się niewypałem.

Kolejne wersje rozwojowe M52 czyli M54 itd. mają właśnie wstawione tuleje więc chyba coś w tym jest?

łuszczy się?jak łupież?widziałem m52b28 z ubytkami nikasilu(było na forum) i to nie jest łuszczenie tylko zwykła korozja(robią się wżery).

poza tym skoro to taki straszny problem dlaczego kilkunastoletnie auta wciąż jeszcze jeżdżą? i śmiem twierdzić że duża część silników z nikasilem ma się dobrze.A 99% zatartych silników jest winą przegrzania a nie nikasilu.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
.A 99% zatartych silników jest winą przegrzania a nie nikasilu.

Tutaj akurat masz racje. Wina zawsze lezy po stronie uzytkownika a raczej dbania o silnik.

Szczerze jak robie w BMW to jeszcze nie mialem powaznej awarii spowodowanej wada konstrukcyjna czy materialowa.

99% zmian silnikow spowodowane sa w kolejnosci:

1:awaria ukladu chlodzenia wisko/termostat, Jazda na niedogranym silniku i przegrzewanie silnika (glownie to drugie)

2:brak oleju lub za niski poziom

3:brak wymiany czesi eksploatacyjnych (filtry)

4:Mlody gniewny kupujacy BMW dla lansu na festynie :lol:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Kolego green71 dla mnie silnik M52 na Niaksilu to syf i tyle i nic tego nie zmieni.

Gdybym o tym wiedział wcześniej to do swojego auta wybrałbym stary M50B25 a nie M52B25.

A swoje doświadczenia z Nikasilem mam nie tylko z M52 BMW.Rozebrałem w swoim życiu mnóstwo silników i niestety w innych markach sytuacja jest podobna a w niektórych gorsza.I w Polsce a nie w USA.Ludzie jak nie widzą to jeżdżą i są zadowoleni.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Srednio na jedno zatarte M50 przypada ok 4 M52 :)i 2 M51, taka srednia z mojej praktyki :D

Dwa M50, 8 sztuk M52 i 4 M51 :twisted:

A jak wygląda, z Twojej wiedzy i praktyki, trwalosc silników M43 i M54 ?

Ile km wytrzymuja i z jakich przyczyn najczęściej padają?

Opublikowano
M43 i M54 nie mialem jeszcze padnietego, M43 to jakos podejrzane czesto padaja rozruszniki :D Ale to ogolny wysyp w pazdzierniku i listopadzie na rozruszniki :D M54 do bardzo udany silnik i te mnie odwiedzaja najczecie j na wymiane uszczelniaczy i regeneracje vanosa, Generalki ani wymiany jeszcze tego silnika nie robilem :cool2:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Generalki ani wymiany jeszcze tego silnika nie robilem :cool2:

Ciekawe czy ten M54 taki trwały... czy po prostu auta maja jeszcze takie małe przebiegi w porówaniu do tych z M50 i M52....

M54 są młodsze, wiec może nie mają jeszcze problemów z układem chłodzenia, tak jak ich starsi bracia, wiec moze stąd ich trwałosc...

Auta z M54 są sporo drozsze od tych z M50 i M52 - moze wiec nie trafiaja jeszcze do małolatów katujacych samochody....

Podobnie M43 9ze wzgledu na niższą moc) pewnie nie trafiają tak czesto do ludzi katujacych auta -stąd mniej sie ich zaciera :)

Opublikowano

Raczej ludzie zaczynaja odwiedzac mnie zanim sie posypie silnik :wink:

Coraz wiecej robie przegladow kompleksowych (wymiana wszystkich plynow i filtrow)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
M52B28 to nic specjalnego, i wiele osob chce zmieniac na 328 :)

a 328 to nie m52b28??

tato! tato! dlaczego ci ludzie klekają? bo to bawarka jedzie synku..