Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W umowie mam wpisaną datę kupna 10.10.05 i mam 5 dni na zgłoszenie sie do celnego>to pewne.Więc jeśli się zgłoszę w poniedziałek do w/w urzędu to już mi karę naliczą :?:

Bo jeśli tak to muszę zmienić datę na umowię na dzień poźniejszą :)

Jak myślicie :?: :idea:

Opublikowano

no to troszke mnie pocieszyłeś, dzięki, bo juz się szykowałem na "małą" karę :)

Ale jest jeszcze jeden problem!!!

Przegląd w Polsce był zrobiony 11.10.05

Więc chyba nie obejdzie sie bez kary :)

Chyba że mam czas jeszcze w poniedziałek, bo :

Jeśli nie licząc soboty i niedzieli to w poniedziałek może byc piąty dzień :)

Opublikowano
Jak nie miałeś jeszcze kontroli np. drogówki na terenie naszego kraju to wybierz się do jakiejś agencji celnej, tam ci powiedzą co i jak :)
Opublikowano
Jeśli mimo wszystko z jakiś powodów nie dotrzymasz terminu 5-dniowego zostanie nałożona kara w wysokości od (100zł do 1500zł ) ,ale zazwyczaj dają symboliczne 100zł szczególnie jeśli chodzi o tak niewielkie spóźnienie.

Witam :)

Z tego co mi wiadomo to kare naliczają od każdego dnia zwłoki.Nie wiem dokładnie jaka jest stawka za każdy dzień zwłoki,ale im prędzej to załatwisz tym mniej bedziesz płacił kary za zwłoke.

Niestety przegląd techniczny masz zrobiony 11.10 tak więc już nie ściemnisz że wiechałeś do kraju póżniej.Powodzenia

Opublikowano
Dokładnie, data przeglądu to znak że auto już było w Polsce, trochę lipa. Kara zależna od Urzędu (serio! Nadal niby ustawowe stawki , a w rzeczywistości :duh: ), ja płaciłem ostatnio 81 zł za 2 dni spóżnienia.
Opublikowano

No i się obeszło bez kary :)

nawet szybko poszło.We wtorek złożyłem wszystkie dokumenty a w czwartek odbieram zaświadczenie:)

I w piątek juz prawdopodobnie będzie samochód na Polskich blachach się poruszał.

Akcyza wyniosła mnie 151zł

A w urzędzie bardzo miła obsługa (urząd celny na ul. Kwatery Głównej 46-Warszawa)

Opublikowano
Akcyza wyniosła mnie 151zł

:cool2: klasse gespielt, hehe :twisted:

Bayerische Motoren Werke http://img482.imageshack.us/img482/7716/bmwsmiley9vq.gif
Opublikowano
I jak to zrobic z tá akcyzá?? sam zastanawiam sié czy jednak nie warto moze ciagnac auta z niemcowni,ale troche mnie przerazaja formalnosci, papiery i fakt ze maja 3 lata zeby mnie zezrec. Ile procent wynosi akcyza od 325 z '97-'98, czy tez juz wprowadzono podatek od kazdego cm3??
Opublikowano
Witam ,akcyza za ten rocznik wynosi 65% od ceny na umowie.Jeśli wpiszesz tak jak wszyscy np cene na umowie od 100euro(257złzapłacisz) a przy 300euro (771zł).Nie wpisuj więcej ,i nie ma możliwości zrewidowania tej ceny mogą jedynie spytać sie Niemca (choć tego nie robią ,ile dostał a on potwierdzi ze np.300euro (bo przecież nie powie ze na umowie jest fałszywa kwota)Powodzenia przy sprowadzaniu :cool2:

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

Opublikowano
Smialo mozecie wpisywac kwote np 50 eur lub nawet 20. Nikt w polsce nie ma prawa kwestionowac wartosci auta. Mozna je nawet za darmo dostac. W niemczech nie do zweryfikowania poniewaz nie ma obowiazku archiwizowania umow. Ten kto ma brief jest wlascicielem auta.Jak radzic sobie jesli minelo 5 dni od spisania umowy??? Pytajcie na priwie.
Opublikowano
Jak radzic sobie jesli minelo 5 dni od spisania umowy??? Pytajcie na priwie.

To nie jest 5-dni od spisania umowy tylko 5 dni od przekrocznia granicy,mozna spisać umowe i nastepnie siedizec sobie w Niemczech 2 tygodnie ,nikt nikomu nie kaze natychmiast wracać do kraju.Liczy się 5 dni od momętu przekroczenia granicy Polski i opierają się oni na pisemnym oświadczeniu sprzedającego lub ewnetualnym wpisie w paszporcie o dacie krzekrocznia granicy.

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact