Skocz do zawartości

325ci - dziwne chrobotanie ze środkowego nawiewu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz: otóż po zawsze po wyłączeniu samochodu ze środkowego nawiewu przez długi czas słychać chrobotanie, coś jakby obracał się wiatrak i o coś ocierał. Problem jest taki, że na sto procent to nie jest wiatrak. Ten dziwny dźwięk słychać niezależnie czy włączałem nawiewy czy nie. Wystarczy dosłownie na pół sekundy załączyć prąd w samochodzie zapłonem i już zaczyna się orkiestra. Nie wiem po jakim czasie to coś się wyłącza, bo nigdy nie miałem cierpliwości czekać aż zakończy swój koncert (minimum 10 minut - tyle wysiedziałem).

Po nocy jak podejdę do samochodu już jest cisza :)

W każdym razie podejrzewam, że jak nie zrobię z tym porządku to któregoś dnia nie odjadę bo tajemniczy chomik w nawiewie rozładuje mi akumulator.

PS> próbowałem przeczyścić nawiewy domowymi metodami, czyli wiatr na full i wszystkie kanały po kolei na klimie i bez. Niestety nie pomogło.

Czy ktoś ma jakieś sugiestie?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mi to wygląda na wentylatorek, który masz wbudowany w panel klimatyzacji. On działa jeszcze jaki czas po wyłączeniu zapłonu. A zabrudzony lub zacierający się lubi wydawać odgłosy błagalne.
Opublikowano
  • Autor

Dokładnie tak jak piszesz!

Na forum anglojęzycznym znalazłem temat, który ze zdjęciami opisuje krok po kroku naprawę tego zgrzytu.

Trzeba wyjąć panel klimy i naoliwić czymś ten wiatrak. Podobno WD-40 się nie sprawdza. Lepiej użyć syntetycznego oleju silnikowego.

Link:

http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=473012

Opublikowano
A Koledzy co to jest taki piskliwy dźwięk ze środkowego nawiewu przy minimalnych obrotach nawiewu?? W czasie wzrostu obrotów pisk ustaje... miał ktoś z tym problem??
Opublikowano
Łożyska dmuchawy najpewniej...mam to samo, ale na przedostatnim stopniu nawiewu i tylko zimą. Dlatego słychać ten dźwięk po środku bo dmuchawa jest najbliżej tego właśnie miejsca.
Opublikowano
silbergrau wiesz jak się z tym uporać??