Skocz do zawartości

525 TD problem z radiem (nie dzialaja glosniki)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niedawno kupilem 525TD w kombi...Bylo zamontowane oryginalne radio BMW Bavaria Electronic CD II.

Wymontowalem je i obcialem kostkie bmw zeby polaczyc standartowa ISO i zwykle radio.

Oczywiscie +,mase itp znalazlem, nowe radio dziala a wlasciwie tylko swieci poniewaz nie dziala zaden glosnik w aucie.

Glosniki sa napewno sprawne poprzednie radio gralo . Nowe radio tez jest sprawne.

Czym to moze byc spowodowane? Czemu nie dzialaja glosniki?

Opublikowano

Na poprzednim radiu wszystkie glosniki dzialaly,normalnie gralo.

Nowe radio podlaczane w innym aucie tez gra.

Zastanawiam sie czy glosniki nie ida przez jakis np.seryjny wzmacniacz(gdzies wyczytalem ze byly montowane w E34,

ew. wyczytalem w instrukcji od radia BMW ze jeden z przewodow (dokladnie 4 to "telefon mute")

myslalem ze moze on jest odpowiedzialny za wyciszenie(wylaczenie glosnikow).Probowalem go masowac,podlaczac +,ogolnie poprzerabialem juz chyba wszystkie kombinacje...

Mecze sie juz kilka dni i nic nie moge wykombinowac...

Jezeli nikt z was nie mial podobnego problemu to nie pozostanie mi nic innego jak wyciagniecie glosnikow i rozprowadzenia na nowo kabli od nich :mad2:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
rozwiązanie problemu może komus sie przyda ( nalezy połaczyc biały przewód z auta z niebieskim z iso(el.antena) i glosniki normalnie dzialaja :)
Opublikowano

troche ci zajelo napisanie rozwiazania ;)

ja u siebie nie bawilem sie laczenie kablekow tylko kupilem gotowa przejsciowke z bmw na iso - normlannie kosztuje 5-10zl, ja kupowlam na biegu w Media Markt i wyszlo 25zl, ale za to ile czasu zaoszczedzilem :norty:

• 4 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
a ja podłączyłem pod niebieski w e36 i nie jest to tak jak powinno być, po wysunięciu płyty w cdx-gt310 głośniki przestają grać, jak podpiąłem Biały do Czerwonego było jak należy ale za to akumulator padł (cały czas był wzmak wł) i sam już nie wiem jak to ogarnąć...
http://img338.imageshack.us/img338/4369/sygnaturka2w.jpg
Opublikowano
pikofm, nie pomogłeś he tak w skrócie, a raczej: nie wniosłeś nic sensownego do tematu
Opublikowano
a ja podłączyłem pod niebieski w e36 i nie jest to tak jak powinno być, po wysunięciu płyty w cdx-gt310 głośniki przestają grać, jak podpiąłem Biały do Czerwonego było jak należy ale za to akumulator padł (cały czas był wzmak wł) i sam już nie wiem jak to ogarnąć...

Biały (podejrzewam że chodzi o biały idący do wzmacniacza) podepnij do kabla odpowiadającego za antenę automatyczną w radiu (zazwyczaj niebieski w standardzie ISO).

Opublikowano
do anteny miałem podpięte, i jak wysuwam płyte to przestaje grać w głośnikach, podejrzewam że jakiś chwilowy spadek napięcia na "antenowym" to powoduje, w innych radiach się to nie działo, radio ogólnie sprawne w 100%. Jak przestaje grać muszę wył. i wł radio i jest ok.