Skocz do zawartości

318i-wyje lozysko piasty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
drodzy koledzy.mam nieznosny problem,mianowicie zeszlej zimy mialem poslizg,ktorego efektem byla wygieta i wylamana alu-felga (oczywiscie na zlom) :doh: .po zalozeniu dojazdowki slyszalem straszne wycie,myslalem ze to wlasnie kolo dojazdowe daje ten efekt.niestety to bylo lozysko piasty :cry2: .kupilem na e-bayu piate w srodkowej cenie(klasie?)wymienilem i bylo OK.Bylo....po ok.5tys znowu to wycie,kupilem nastepna piaste(innej fimy)jakis tydz po wymianie znowu to samo :zlosc: teraz moje patanie : problem tkwi w nieoryginalnych piastach czy tez moze cos sie wygielo (czpien?) i z czasem kazda piasta walnie .prosze o pomoc o pozdrawiam
Opublikowano
Jeżeli to tylne koło to tak jak sugeruje Kolega wyżej... jeżeli przód to przyczyny j/w + skrzywiona zwrotnica.
Opublikowano
a czy zbieżność dało by sie normalnie ustawić ?? Czy byłby z tym problem ?
BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano

No kolego !!! :x A jak Ci wybiją przednią szybę to zamiast wstawiać nową, będziesz jeździł w okularach i czapce ???

Coś jest na tyle uszkodzone, że masz to co masz.

Jeśli jest skrzywione (zapewne naderwane tulejki gumowe), to ustawieniem zbieżności nie naprawisz. Za chwilę się znowu przestawi -to raz, a dwa... możesz się zabić jak będziesz tak jeździł.

Opublikowano

No kolego !!! :x A jak Ci wybiją przednią szybę to zamiast wstawiać nową, będziesz jeździł w okularach i czapce ???

Coś jest na tyle uszkodzone, że masz to co masz.

Jeśli jest skrzywione (zapewne naderwane tulejki gumowe), to ustawieniem zbieżności nie naprawisz. Za chwilę się znowu przestawi -to raz, a dwa... możesz się zabić jak będziesz tak jeździł.

Moje pytanie było akurat podyktowane czym innym. Mam podobny problem w golfie. Piasta byla wymieniana niedawno i znowu zaczyna trząść kierownica przy hamowaniu. I jeżeli teraz bym pojechał ustawić zbieżność to bym wiedział że jeśli by się nie dało to mam coś w zawieszeniu nie halo. Z tym że trzeba rzeczy naprawiać to zgadzam sie w 100% a nie żadne tam półśrodki.

PS. jak sprawdzić czy piasta jest uszkodzona, da się to zrobić bez jej wykręcania?

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
  • Autor
Jeżeli to tylne koło to tak jak sugeruje Kolega wyżej... jeżeli przód to przyczyny j/w + skrzywiona zwrotnica.

sorki,chodzi o kolo przenie lewe

Masz coś skrzywione (zapewne wahacz lub amor) i piasta z łożyskiem i dalej koło, nie toczy się pod odpowiednim kątem. Stąd zapewne te awarie.

wahacz chyba odpada,bo z tego na co wyglada,to jest z jakiegos stopu aluminium,wiec raczej by pekl... :?: macie jakies sposoby zeby sprawdzic czy cos jest wygiete/przestawione?

PS.:wybite mam te tuje olejowe (czy jak tam je zwa) wachaczy (obie strony)

Opublikowano
  • Autor

PS. jak sprawdzić czy piasta jest uszkodzona, da się to zrobić bez jej wykręcania?

po mojemu to uszkodzona piasta(albo raczej jej lozysko)wyje a nie trzesie,a jesli wyje (przy skrecie mocniej) to lozysko kapput :|

mozna tez podniesc autko i zakrecic mocno kolem,wtedy bedziesz slyszal czy jest OK

Opublikowano
  • Autor
nikt wiecej nie ma pojecia w tej sprawie?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
nikt wiecej nie ma pojecia w tej sprawie?

A nad czym tu dumać? Jak pada ciągle ta sama piasta to zapewne krzywa jest dodatkowo zwrotnica. O ile po tym całym przywaleniu w krawężnik zrobiłeś zbieżność. Przy krzywej zwrotnicy raczej na pewno krzywo wyjdą kąty o ile w ogóle da się ustawić geometrie. Zbieżność pewnie się dało.