Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej, mam pytanie, czy w 10 letniej 3jce, opłaca się kupić zestaw do czyszczenia filtra powietrza (okolo 50zl.) i istniejacy filtr wymyc..... czy moze kupic zwykły - pełno ich na allegro, juz od 18 zl.... ale zwykle papierowe..... a ten ktory jest teraz to bawełniany k&n na 10 lat lub 1 mln. kilometrow.

zastanawiam się jaka jest roznica dla auta - dla silnika, i co byloby dobrym wyborem??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co widze to masz filtr przeznaczony do czyszczenia. Sa do tego preparaty płynne co z tym idzie przepływka nie lubi wilgoci i często sie spuje. Osobiście nie załozyłbym kiego filtra i jestem jak najbardziej za oryginalnym a nie za jakimś tanim "filtronem"

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
no tak i chodzi mi o skutki dla silnika, czy kupic za 18-25zl, filtr papierowy - i co wymiane oleju go zmieniac, czy kupic zestaw czyszczacy (50zl) i czyscic ten bawelniany?? ogolnie ten bawelniany wydaje mi sie ze jest od poczatku - wiec ma 10 lat, i nie wiem w jakim bedzie stanie po oczyszczeniu - bo teraz to czarny i tlusty jest.... a nowy kosztuje 200-300zl.... jakie wedlug was jest optymalne rozwiazanie - i jak wy robicie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak dla mnie to rozwiazanie jest proste. Jesli chcesz żeby auto Ci służyło to musisz o nie dbać. Wymieniać Części na ori lub b.dobre zamienniki a nie bawić sie w czyszczenie filtrów. Sam napisałeś ze jest on od nowości i jest cały czarny i tłusty. Nie mysl sobie ze po tym zabiegu bedzie wyglądał jak nowy.

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano
hehe, no tak ale sie nie rozumiemy, hehe bo wlasnie orginalnie to jest ten filtr bawelniany - ktorego sie czysci wlasnie tymi plynami, ale nie wiem czy po 10 latach ten filtr jest na tyle dobry...... a widze ze na allegro mozna kupic te jednorazowe papierowe filtry co sa w wiekszosci aut. i moje pytanie jest do was - uzytkownikow 3jek, co wy robicie i na jakich wy jezdzicie? :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pisałes ze masz filtr N&K a nie jest to orginał. Pierwszy raz słysze ze oryginał mozna czyścić. Ja mam inny filtr niż Ty z racji tego ze mam inny silnik ale zawsze wymieniam na ori MANN tak jak podaje producent co 2 wymiane oleju

Sprzedam

Opublikowano
U siebie od roku mam wkładkę itg ale czyszcze ją i konserwuję raz na 3 miesiące. Wcześniej korzystałem ze standardowego filtra KNECHT/MAHLE. 10 letni K&N najlepiej już wyrzucić do kosza i jeśli nie chcesz tracić sporo pieniędzy to kup dobry markowy filtr, który wymienisz przy kolejnym serwisie.
Opublikowano
byłem dzisiaj w hurtowni, i mimo, że kolesie handlują filtrami - po obejrzeniu mojego K&N, powiedzieli ze jest w dosc dobrymn stanie - ale zaniedbany i powiedzieli że jest to bardzo dobry filtr sportowy i warto kupic płyny czyśzczące na allegro i zadbać o niego, niż kupić papierowy... gdyż będe bardziej zadowolony z K&N.... za to zamówiłem kabinowy węglowy boscha. :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego rób jak chcesz, a pytałes tego sprzedawce czy po tym płynie czyszczacym nie padnie Ci przepływka ? Bo własnie to jest jeden z wielu powodów po któych padaja przepływomierze

Sprzedam

Opublikowano
moment, ja chyba czegoś nie rozumiem. ok, przepływomierz nie lubi wilgoci. ale chyba taki filtr można wyczyścić przy użyciu płynów i pozostawić do wyschnięcia przed użyciem? :shock:
Opublikowano

najpierw spryskuje sie preparatem, ktory rozpuszcza brut i stary tluszcz, potem filtr sie płucze w letniej wodzie. potem czysty, suchy filtr spryskuje sie z odleglosci specjalnym preparatem, ktory ma za zadanie przechwytywanie zabrudzeń.....

z tego co to tej pory się dowiedziałem i zaobserwowałem ten filtr zatrzymuje i filtruje brudy z powietrza, i wcale nie jest az tak wilgotny, aby miał jakiś wpływ na przepływke.... jesli sie myle chetnie wyslucham opinii innych urzytkowników ...