Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie ostatnio kupiłem gazetkę motor i jest w niej artykuł poświęcony testowi co lepiej kupić 320d czy 330d

Dziwi mnie jednak fakt że w wyposażeniu doatkowym

320d -330d

Światła ksenonowe = 2834 zł - 3260 zł

Czujniki parkowania = 1943 zł - 2235 zł

Lakier metalizowany = 3401 zł - 3912 zł

cena 320d podstawowej 152 500 zł 330d = 204 500zł

Wiadomo różnica zakupu samochodu 320d a 330d musi być większa bo 3.0d większa pojemność inne części np. tarczę i inne .

Ale wyposażenie dodatkowe jak ksenony to jest rzecz która nie zmienia się w przypadku silnika 1,6 benzyna czy 3.0d

Dlaczego jest taka różnica , jest to zgodne z prawem ?

Zdziwiło mnie to ponieważ pierwszy raz z czymś takim się spotkałem .

Pomijam fakt że test testem , ale nigdzie nie napisano że obie wersję silnikowe to xDrive a na błotnikach są emblematy . Albo robimy test zwykłego 320d i 330d albo X-ów i piszemy to w teście ( duży minus dla gazety)

Opublikowano
Różnica w akcyzie między 2 litry i powyżej. 3,1 kontra 18,6% - dlatego dodatki wydają się droższe, chociaż są dokładnie w takiej samej cenie tyle że nasz mądry kraj obkłada je akcyzą więc są droższe. A dziennikarzyny wiedzą o tym doskonale, więc nie rozumiem palenia głupa i pisanie że firma ma dziwne praktyki... :duh:

E30 325i 1988, Lachsilber met, M Technik II,Recaro,BBS,BMWSoundSystem.

Seria 3 - 4ever :)

• Zarejestrowani
Opublikowano
Dlatego najlepiej kupić auto u dealera w DE i wyjdzie taniej po opłatach...

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Zawsze bulisz wiecej. Jak sciagniesz lepiej wyposazone auto, z mocniejszym silnikiem i tak dopadnie Cie akcyza...Chyba ze zarejestrujesz np w Czechach :norty:

Dlatego warto kupowac uzywki >2l w Polsce. Wtedy roznice jeszcze bardziej sie zacieraja

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
Dlatego najlepiej kupić auto u dealera w DE i wyjdzie taniej po opłatach...

a własnie nie!!

na dzien dzisiejszy najlepiej jest kupic auto u dilera w ..... UWAGA!!! UK!!!!! niski kurs funta szterlinga sprawia ze zakup takiego auta jest bardziej niż opłacalny!! zaraz powiecie, że przekładka kiery itd... nic podobnego, u dilera w UK można zamówić autko z kierą po LEWEJ stronie :) wiec jedyne co płacimy przy sprowadzeniu do PL to podatek akcyzowy :) (VAT mamy w cenie auta w UK) :8)

a wiem to stąd, że wąłaśnie mój brat kupił nową 5tke f10 520d M-pakiet i ją rejestruje!!

cena w PL 237 tys zł z groszami...

cena w UK niecałe 130 tys zł!!! :mad2:

takze podatki, cło akcyzy itd w naszym kraju zabijają wszystko...

p.s.

co rok jeżdżę na targi Genewskie, tam auta do pokazu przedstawiają dilerzy w porozumieniu z producentami, na niektorych autach można nawet znaleźć cene jak się poprosi i niestety ale nawet przy tak wysokim fraku szwajcarskim te samochody kosztują 60% naszych cen, ale ich import staje się nieopłacalny ze względu na cło, akcyzę i podatek ;/

Opublikowano

Nie piszmy na ten temat bo az mnie podnosi jak sobie o tym wszystkim pomysle i pewnie nie tylko mnie.

Ale jest ok nasz rzad nad wszystkim panuje, podnosi vat wiedzac co robi :mad2:

Banda idi...

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano

No ceny w UK sa rzeczywiscie super. A szczegolnie na 5tke, ktora jest w cenie trojki.

Na pewno od tych cen sa jeszcze upusty wiec 5tke z UK mozna sciagnac w cenie naszej 116i :norty:

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Ale akcyza nie jest tylko od silnika ( pojemności) ?

Zawsze wydawało mi się że tylko od pojemności płaci się większą akcyzę a nie od wyposażenia samochodu .

To w takim razie dlaczego tylko BMW tak ma ? Popatrzmy na AUDI czy OPLA tam coś takiego nie ma miejsca jest powiedziane że metalik lakier kosztuję np. 1000 zł i nie ważne czy jest to samochód z silnikiem 1.1 czy 3.2

Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem dlatego też zadałem to pytanie , może w przyszłości przy zakupie X6 lub F10 będę inaczej patrzył na katalog wyposażenia dodatkowego i prosił cenniki nie pod model samochodu a pod jego pojemność .

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Rzeczywiście cena 520d jest w UK atrakcyjna. Ale 130kzł wychodzi za wersję podstawą. A nie z doposażeniem. Większe silniki już drogo wychodzą w UK.

Wg forum z UK max rabaty na 520d to 3-5 %. Na większe silniki jest mozliwy większy rabat.

Opublikowano

Mimo wszystko opłaca się, skonfigurowałem 520d z m-pakietem, nawigacją, automatem i kilkoma dodatkami według moich obliczeń w cena w Polsce bez rabatów to 252000zł, auto z GB po pełnych opłatach kosztuje 200000zł w tym doliczyłem 5000zł kosztów sprowadzenia t.j. bilety lotnicze, paliwo itp...

Faktycznie dla 50000zł warto tam zamówić oczywiście o ile da się zamówić auto z kierownicą po lewej stronie. pozdrawiam

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

W Polsce ugramy jeszcze rabat plus w cenie pakiet serwisowy. Wersja UK i tak wyjdzie taniej.

Ale nie wiem czy dobrze liczyłeś cenę zakupu.

Cena w UK-VAT w uk=cena netto+akcyza w polsce 3,1%+VAT22%=cena w polsce

Bo cena brutto w UK jest niższa z uwagi na niższy VAT

Opublikowano
W Polsce ugramy jeszcze rabat plus w cenie pakiet serwisowy. Wersja UK i tak wyjdzie taniej.

Ale nie wiem czy dobrze liczyłeś cenę zakupu.

Cena w UK-VAT w uk=cena netto+akcyza w polsce 3,1%+VAT22%=cena w polsce

Bo cena brutto w UK jest niższa z uwagi na niższy VAT

W UK odliczyłem VAT 17,5% taki znalazłem w sieci. pozdrawiam