Skocz do zawartości

525TD e34 Jakie nowe opony na zime 15"?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie proste: jakie powinienem kupic nowe opony na zime do mojej bawarki?

525TD 94r sedan, mam stalowe felgi z zimowkami Dunlop Winter Sport 205/65 R15, ktore niestety sa juz wyjezdzone, a nie chce sie zabic na pierwszym lepszym drzewie...

Pytanie stad, ze mam juz metlik w glowie; jeden ze sprzedawców powiedzial, ze najbidniej to musi byc 205/65

W oryginalnej instrukcji BMW w wykazie zalecanych opon, moj model jest pominiety (jest TDS) i niby pisza tam ze 195/65 R15 da rade zalozyc... z kolei w dziale "ciśnienie w oponach" jest napisane, ze to nie jest opona do TDS (a moj TD to prawie to samo - bez intercooolera), wiec juz zglupialem.

Interesuja mnie tylko 15" bo a tym rozmiarze mam stalówki i oryginalne kapsle; jak da rade to chcialem kupic 195/65, ktos gdzies pisal ze e34 z takimi oponami wyglada smiesznie, jak to jest?

Jakie wybrac?

Opublikowano
założyłbym 205/65, naprawdę lepiej się jeździ, w Polsce mamy normalną zimę i mit wąskich rowerówek w aucie powinniśmy odstawić między bajki. Jedna uwaga, średnia półka jakościowa co najmniej i nowe :cool2:
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

Oczywiscie ze kupie nowe, tylko wolalbym w rozm. 195/65 ze wzgledu na finanse...

Gosc z jednego ze sklepow w necie napisal mi ze opony o szer. 195 moge zastosowac w sedanie na stalówce 6,5x15

Z kolei jesli mam 7Jx15 to powiniene zalozyc 205/65

Po drugim mejlu sprzedawca napisal, ze niby moge zalozyc 195/65 na 7Jx15 i odwrotnie, ale nie powinienem tego robic, tylko nie napisal dlaczego:]

Musze sprawdzic co mam, bo sam nie wiem :roll:

Opublikowano

Kompletne bzdury :duh:

między 6,5 a 7 cali masz różnicę 1,25cm. Ja na 7" felgach mam założone 225/60 i letnie i zimowe (dobrze mi sie na takich jeździ). Zakładaj takie na jakie cię stać, przy tym rozmiarze nie zwracając uwagi na szerokość felgi.

PS. Rozumiem jakbyś chciał założyć opony 255 na 6,5"... mogły by wyglądać komicznie i zsunąć się z felgi na zakręcie ale tu... :mrgreen:

http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

No wlasnie, tez myslalem, ze przy takich opcjach roznice sa niewielkie.

Dzieki za wyjasnienie:)

Ze wzgledu na inne wydatki, kupie nowe 195/65 na takie 15" jakie mam, mysle ze bedzie ok

Po zimie szarpne sie na alu 16" i jakies szersze gumy :cool2:

EDIT:

Juz zalozone - cztery nowe gumy FULDA, juz po pierwszej przejazdzce czuć roznice... niebo, a ziemia!

Wg ADAC 09/2010 3 gwiazki - szczegolnie polecane:]

Mialem wziąć Klebery, w gre wchodzily tez Pirelli. Doplacilem i wzialem Fulde, mysle ze bedzie ok:)

Dzieki za rady :8)