Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak dzialaja oryginalne czujniki parkowania w naszych E90/91 ? nie ma zadnego wyswietlacza jest tylko dzwiek? czy po tym dzwieku da sie w miare dokladnie wyczuc odleglosc od przeszkody?
Opublikowano

Da się spokojnie wyczuć, co prawda ja mam iDrive i odległość jest wyświetlana na monitorze, ale w e46 samo 'pikanie' w zupełności wystarczyło, jeśli jesteś bliżej przeszkody przerwy między pipczeniami są co raz krótsze aż do ciągłego pipczenia :).

Pzdr.

Opublikowano
dzieki eXIDe chodzi mi o manewry takie jak wjazd do garazu,w swoim poprzednim aucie zamontowalem takie byle jakie czujniki za 300 zl. i na wyswietlaczu pokazywaly mi z ddkladnoscia do ok 5 cm odleglosc :) Ucieszylem sie ze znalazlem moja E91 z oryginalnymi czujnikami :P alez jakiez moje rozczarowanie ze tam tylko cos brzeczy :shock: (to maja byc czujniki za ok 800 euro :o ) czy po tych dzwiekach tez mozna wyczuc ze przeszkoda znajduje sie w odleglosci np. 10 cm :?:
Opublikowano
dzieki eXIDe chodzi mi o manewry takie jak wjazd do garazu,w swoim poprzednim aucie zamontowalem takie byle jakie czujniki za 300 zl. i na wyswietlaczu pokazywaly mi z ddkladnoscia do ok 5 cm odleglosc :) Ucieszylem sie ze znalazlem moja E91 z oryginalnymi czujnikami :P alez jakiez moje rozczarowanie ze tam tylko cos brzeczy :shock: (to maja byc czujniki za ok 800 euro :o ) czy po tych dzwiekach tez mozna wyczuc ze przeszkoda znajduje sie w odleglosci np. 10 cm :?:

Można spokojnie wyczuć, ja nawet mając wyświetlacz, raczej nie sugeruję się tym co widzę, ale tym co słyszę :), ORI PDC jest OK.

Ale może niech się lepiej wypowiedzą Ci, którzy nie mają iDrive ale posiadają ori PDC w swoch E9x.

Pzdr.

Opublikowano
Tylko o dokładności do 10cm to Ty zapomnij. Czerwone się pali i ciągły dźwięk słychać już przy ok. 20-30cm od przeszkody. Ale jak człowiek się naumie to sobie te kolejne cm zawsze popuści :-). Ja teraz nie wyobrażam sobie manewrowania bez tego... tak jak manualnej skrzyni :-). A teraz to tylko się ślinię na kamerki w nadkolach z przodu w nowej 5-ce albo w nerce w 5GT... Yammi!
Opublikowano

Dokładnie gdy już skala dojdzie na maks czerwono i następuje stały sygnał spokojnie można jeszcze podjechać parę ładnych centymetrów.

Jedyna wada PDC (pewnie mam stary soft) to że po kompletnym restarcie systemu na przykład rano gdy cały "idrive" się ładuje, PDC się zacina na 10 sekund wskazując non stop przeszkodę sprzed zacięcia. Jeśli przeszkody nie było to przez 10 sekund nic nie będzie pokazywał. To jedyna wada jaką wychwyciłem ale nie wiedząc o tym można się ładnie urządzić. Wystarczy poczekać minute po odpaleniu a nie ruszać od razu i jest ok. Jest to trochę denerwujące.

Pozdrawiam