Skocz do zawartości

PROBELM Z WYSPRZEGLIKIEM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem. Czasami nie odbija mi pedał sprzęgła i jest problem przy wrzuceniu biegu. Mechanik próbował mi odpowietrzyć lecz z wysprezglika nie wydobyla sie nawet kropla plynu. I nadal problem nie rozwiazany. Prosze o pomoc
Opublikowano

A jak z poziomem plynu w zbiorniczku?

Problem moze byc z wysprzeglikiem lub pompka przy pedale hamulca.Mozesz sciagnac oslone pod kiera i zobaczyc czy z tej pompki plyn sie nie leje.Wedlug mnie najrozsadniej bylo by wymienic te elementy na nowe-te w aucie sa pewnie jeszcze od nowosci.Mozna tez kupic zestawy naprawcze(np.w intercarsie) ale nie wiem czy jest sens sie w to bawic biorac pod uwage ze wysprzeglik i pompka nie sa jakies specjalnie drogie.

Opublikowano
jak mechanik odpowietrzał Ci sprzęgło??? Miałem podobny problem wymieniłem wysprzęglik, a żeby odpowietrzyć używałem kompreseora, i dolewając płynu muszę przyznać że długo nie chciał się odpowietrzyć ale dało rade
Opublikowano
jak mechanik odpowietrzał Ci sprzęgło??? Miałem podobny problem wymieniłem wysprzęglik, a żeby odpowietrzyć używałem kompreseora, i dolewając płynu muszę przyznać że długo nie chciał się odpowietrzyć ale dało rade

Ze co kompresora ???? mozesz opisac jak to robiles kompresorem :?:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Przeczytajcie sobie książkę Sam Naprawiam BMW E30 jest tam bardzo ładnie opisane jak odpowietrzyć sprzęgło ja tego sposobu osobiście używam i odpowietrzenie zajmuje jakieś 10 minut.

Odpowietrzanie kompresorem to jakiś dziwny sposób przecież pompuje się powietrze którego ma tam nie być???

BMW forever!!!
Opublikowano

Najlepszy sposob:

potrzebne narzedzia specjalne:

Strzykawka z wezykiem :D

odkrecasz odpowietrznik na wyszpregliku do ok 1/4 i zakladasz wezyk sztrzykawki,

wyciagasz powietrze strzykawka az bedzie wciagal sie plyn wtedy podwieszasz sztrzykawke za tlok by wezykiem byla w doli wciskasz dwa razy sprzeglo, zakrecasz odpowietrznik i gotowe :mrgreen:

oczywiscie plyn strzykawka wyciagasz az bedzie bez powietrza

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
jesli jest problem z normalnym odpowietrzeniem układu to wymienić pompę sprzęgła przy pedale. u mnie było to samo
Opublikowano

nawet jak uda Ci się odpowietrzyć sprzęgło i nadal będzie pedał zostawać to ja obstawiam pompę! możesz spróbować ją reanimować zestawem naprawczym (kilkanaście pln) lub po prostu wymienić na nową (zamiennik w intercarsie okolo 100pln). Rozbierz ją najpierw i jak gładź cylindra pompy jest nie równa; ma wżery itp. to od razu wymieniaj całą pompę ponieważ naprawa nic nie da; a nawet jeśli to tylko na chwilę pomoże.

Co do odpowietrzenia:

Jak odpowietrzasz? spróbuj tak jak hamulce; jak płyn nie leci to może być nie drożny układ. Odkręć po kolei: odpowietrznik; przewód od wysprzęglika. Jak płyn poleci z przewodu to wysprzęglik się przypchał (używka około 20pln).

http://tnij.org/gsvg

włosy na głowie potargał wiatr :whistle:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=83461