Skocz do zawartości

316i Problem ze stacyjka,zepsuta stacyjka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich serdecznie.wczoraj po przyjezdzie do domu moja e36 padla mi chyba stacyjka,bo nie szlo wyl zaplonu a kluczyk wychodzil przy czym silnik nie gasl i kluczyk krecil sie o 360 st.pomozcie mi w swych radach co do tego problemu co tu zrobic?jak wyjac wklad stacyjki?czy moze wymienic na inna?gdzie cos takiego naprawiaja?oczywiscie nie drogo.pozdrawiam

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu. Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

Przerabiałem to niedawno.Jeśli nie zgasiłeś silnika kluczykiem, to znaczy że w kostce aparatu zapłonowego styki są cały czas zwarte taką blaszką, która wraca po przekręceniu kluczyka w pozycję 0.Nie wiem na 100%, ale w takim przypadku nie wyjmiesz samej wkładki, musisz przekręcić stacyjkę żeby można było ją wyjąć.

Miałem bardzo podobną sytuację niedawno, skończyło się na wyjmowaniu całej stacyjki.Wyjąłem stacyjkę, zaniosłem razem z kluczykiem do zakładu gdzie dorabiają klucze samochodowe i facet naprawił, kosztowało mnie to 50pln, razem z dorobieniem nowego kluczyka, czyli b. b. tanio.

Przy demontażu stacyjki ,trzeba zdjąć kierownicę (air bag), zdjąć plastiki z góry i z dołu, zdjąć manetki od kierunków i wycieraczek i osłonę pod kierownicą ale najgorsze jest to że są tam dwie śruby które przy montażu są urywane.Trzeba je odkręcać małym dłutkiem i młotkiem.Tak samo dokręcać.Trochę z tym roboty, ale przy złożeniu zeszło mi już tylko 20min.Powodzenia.

Opublikowano
nie dziekuje.ogolnie sam jestem w stanie to zrobic ale boje sie czy przy tym demontazu i kierownicy i stacyjki nie zrobi sie jakiegos bledu np z air bag.nie wiem czy wystarczy tylko porozkrecac i wyciagnac stacyjke.dziekuje za rady
Opublikowano
Jeśli przed odłączeniem air baga, odłączysz akumulator, nie wyskoczy żaden błąd.Na 100%, sam już zdejmowałem kierownicę ze 3 razy i wszystko ok.Zero błędów.