Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Posiadam BMW 525 d , 2001 rok no i mam taki dziwny problem.Może ktoś z was już coś takiego miał a więc bardzo prosiłbym o poradę. Otóż wyczuwam dziwny zapach spalin. Gdy odpalam autko to zaraz po odpaleniu wyczuwam w kabinie zapach spalin. Zdjąłem plastiki z góry silnika ale nie znalazłem żadnych wycieków.Silnik jest suchy.Natomiast zauważyłem że mam bardzo zapchane dwa filtry kabinowe, którymi to auto pobiera powietrze do kabiny. I tak sobie pomyślałem że skoro są bardzo brudne to może nie daje rady pobierać powietrza i zaczyna brać z okolic silnika i wpuszcza to do kabiny. taki zapach jest odczuwalny podczas odpalania auta. Podczas jazdy jest wszystko ok. Sprawa następna jest taka że jak się zatrzymam i nie wyłączę silnika to jak otworzę drzwi to odczuwam na zewnątrz dziwny zapach spalin. Z ostatniego tłumika wylatujące spaliny mają normalny zapach, tylko tak jakby zaczynało dziwnie pachnieć w okolicach kierowcy. Może tam jest jakieś łączenie tłumików albo coś takiego. Czytałem na forum że na łączeniach rur występują jakieś siatki które się przepalają i trzeba je wymieniać, ale nie wiem od czego zacząć. Czy mam rozkręcać układ wydechowy czy ....

Może ktoś pomoże? Bardzo proszę o porady i podpowiedzi. Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano
Sprawdź łącznik elastyczny wydechu. Bardzo częsty powód jeśli chodzi o smród spalin w aucie na postoju. Sam miałem problem z tym i 2 tygodnie temu mechanik mi wymienił, wspawał nowy w miejsce orginału. I smród w środku auta zniknął.
Opublikowano

Ja mam inny trop ale piszesz, że pod obudową silnika ładnie więc pewnie jest zły, mimo wszystko napiszę bo miałem podobne problemy i sobie poradziłem.

Wyglądało to tak, że na postoju z nawiewów oraz z okolic silnika czyli z przodu auta czuć było zapach ale nie do końca spalin, to taki lekko gryzące było, bardzo nieprzyjemne i musiałem często wyłączać nawiew stojąc np na światłach, podczas jazdy już nie było tego czuć. Stawiałem na nieszczelność wydechów lub wyciek mały oleju i kapiący na wydech. Poprawiałem mocowanie dolotów z filtra do grodzi, sprawdziłem wydech, filtry czyste a zapach był, ostatnio w sumie przypadkiem zauważyłem na pracującym silniku i otwartej masce silnika, że spod osłony wydobywa się dymek i towarzyszy temu dziwne syczenie, w końcu znalazłem czas i od rana zabrałem się za sprawdzanie, po zdjęciu osłony zobaczyłem, że nad jednym z wtryskiwaczy mam plamę jakiejś mazi, jednak to był jakby zastygnięty plastik, szklisty, kruszący się, odkręciłem więcej i zobaczyłem, że wtryskiwacz od połowy zalany jest w tym jak w lawie.

Ogólnie wyglądało to tak, jakby ktoś mi wylał kubek roztopionego plastiku w okolicy wtryskiwacza. Wyczyściłem tego trochę bo nawet szpilki mocujące wtryskiwacz były zatopione, wykruszyłem i odpaliłem - wtedy zobaczyłem, że spod wtryskiwacza dmucha jakby sprężone powietrze ale w formie dymku. Zdemontowałem kolektor dolotowy i wyczyściłem ten nagar, postanowiłem wykręcić wtryskiwacz aby sprawdzić co z nim nie tak i wtedy odkryłem, że nie był dokręcony, nakrętki były luźne. Dokręciłem, podłączyłem wtryskiwacze, wstępnie zamontowałem i załapałem śrubami dolot i odpaliłem, syczenia nie było, żadnego dymienia. Zmontowałem wszystko jak trzeba i od tamtej pory problemy smrodku w kabinie jak i wokół auta już nie ma, pojęcia nie mam co to mogło być, czy to mieszanka paliwowa pod wpływem ciśnienia, temperatury zmieniła się w taki twardy, szklisty, czarny nagar?

Opublikowano

Jeśli to zapach pochodzący z Webasto to nic z tym nie zrobisz - te spaliny dość specyficznie "pachną" bo na Webasto nie ma żadnego katalizatora. Jednak z drugiej strony nie powinno to być wyczuwalne aż tak mocno - u mnie czasem jak zawieje odpowiednio to coś tam się czuje ale nie ma jakiejś traumy. Ja w sumie poradziłbym Ci przyjrzeć się łączom elastycznym na wydechu - wejdź na kanał i mniej węcej w połowie długości auta masz właśnie te łącza - takie plecionki z siateczek stalowych, które mają za zadanie wytłumiać drgania od silnika aby nie przenosiły się tak mocno na końcowa część wydechu. Z czasem się te siatki przecierają,przedmuchują od spalin (często uszkadzają się jak się gdzieś o glebę przytrze. Wtedy bardzo często podwiewa spaliny spod auta i czuć je właśnie w kabinie - u mnie tka było. Wymieniłem te łącza i jest spokój. Oryginały są dość kiepskiej jakości a zamienniki (przynajmniej te montowane u mnie) wyglądają jak jakieś pancerniki. Teraz jest cicho i nic nie wali spalinami.

Pzdr.

P.S. Możesz też mieć gdzieś pęknięty kolektor wydechowy, który także będzie powodował smrodek spalin.