Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was koledzy

Chcialbym Was sie poradzic, a konkretnie chodzi mi o wymiane górnego wahacza w tylnim zawieszeniu

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/q/p/284.png

pozycja numer 18 Wahacz tylny

Obecnie przesiaduje w Holandii i za sama robocizne zawolali sobie 250 euro + wahacz 39 euro :shock:

Cena naprawde europejska :mad2:

Nasuwaja mi sie pytania

1. Czy jako laik dam sobie z tym rade ? Czy szkuac holenderskiego pana Zdzisia :?

2. Czy jest cos na co powinienem zwrócić szczegolna uwage przy samodzielnej wymianie ?

3. Czy jest ryzyko abym ukrecil śrube? sa zapieczone, probowalem je chociaż troche ruszyc ale bez rezultatu.

4. Czy po tego typu naprawie obowiazkowe jest ustawienie zbieznosci, czy po ewentualnym sprawdzeniu to nie musi byc konieczne?

Opublikowano

1. dasz sobie redę

2. odkręcasz - zakręcasz

3. jest ryzyko - proponuję zalać ją jakimś WD40 i dobrze młotem w nią powalić, aby się ruszyła i potem przystąpić do odkręcania

4. odkręcasz - zakręcasz i jedziesz dalej :)

podsumowując:

wymieniałem już to kiedyś.

Opublikowano

Dzieki Hipo, troche mnie uspokoiles i nabralem wiecej pewnosci :wink:

w tym tygodniu sie za to wezmnie, bo narazie moj wahacz jest zamowiony i czekam na tel.

Mysle ze teraz juz sobie poradze

Pozdro

Opublikowano

Kolega Hipo dobrze prawił.

Dzisiaj wymienilem ten wahacz bez zadnej filozofii

Wczoraj popsikalem te sruby WD40, a dzisiaj z odkreceniem nie bylo najmniejszego klopotu.

W sumie pol godzinki bylo dlubania, a spac bede spokojniej :wink:

Opublikowano
Jeśli masz gdzieś w okolicy warsztat ustawiający geometrię zawieszenia podjedź do nich. Idę w zakład, że geometria będzie do ustawienia. Samochód nie jest nowy więc jakieś zużycie zawieszenie jest :wink:
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam,

potrzebuję kupić ten wahacz nr 18 (33326777980).

* oryginał, bmwstore.pl ~500zł

* zamienniki, ceny z allegro:

- Lemforder (33518 01) ~300zł

- TRW (JTC1211) ~200zł

- Febi Bilstein (Febi 27193) ~220zł

Jak dobrze rozumiem, z informacji zawartych w poniższym poście wynika, że Lemforder i TRW to to samo.

viewtopic.php?f=70&t=201826&hilit=lemforder

Więc skąd taka różnica w cenie? Które polecacie?