Skocz do zawartości

320D komputer bez przycisku BC w manetce?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Ostatnio zaciekawiło mnie jedna sprawa i najszybszym rozwiązaniem będzie zapytać specjalistów.

Jakiś czas temu wpadł mi w ręce opis "testów" jakie można przeprowadzić przyciskiem od resetu 'małych' kilometrów.

Jest tam m.i temp zewnętrzna, temp silnika, czasowe oraz średnie spalanie, bieżąca prędkość, zasięg pojazdu na paliwie w baku i wiele innych.

Mój samochód (98r) w lewej manetce nie ma przycisku BC,służy on do obsługi właśnie komp, tak?

Czy gdyby zmienić manetkę to można by było przeglądać te funkcje (zasięg pojazdy na paliwie ze zbiornika, średnie i czasowe spalanie, temp zew itp) poprzez przyciśniecie tego przycisku BC?

z góry dzięki za odpowiedz,

pzdro

Opublikowano

Sama zmiana manetki nie wystarczy

Przerabiałem to u siebie, Po wymianie manetki nalezy aktywowac komputer progremem DIS lub innym ale nie INPA. Bedą sie zmieniały wtedy (tam gdzie masz teraz tylko zegarek):

srednia spalania, srednia prędkość, temperatura na zewnątrz, zasieg, godzina

Opublikowano
  • Autor

wiec najpierw zmienić manetkę, taśmy jakieś tam kabelki wszystko pasuje? podłączenie tego przycisku od komp. też jest w domyśle?

Napisz coś o tym programie, gdzie to można zrobić? jakiś serwis, czy tylko autoryzowane punkty?

I co ważne jaki koszt takiej operacji. samą manetkę widzę, że za 50-70zł można już kupić.

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej pisał, sama wymiana nie wystarczy. Ja aktywowałem komputer we Wrocławiu, koszt takiej usługi 150zł.

Tutaj masz opisaną wymianę manetki viewtopic.php?f=15&t=79911

pzdr

Edytowane przez Musti579

Opublikowano
Sprawdź jeszcze czy z przodu samochodu pod zderzakiem od strony kierowcy masz czujnik temperatury. Jeżeli nie to do manetki bedziesz musial podciagnac jeszcze jeden kabelek no i dokupic czujnik temeratury zewnetrznej. Jezeli masz climatronic to powinieneś go mieć.
Opublikowano
  • Autor

dobrze, że w ogóle da się coś takiego zrobić :)

Mam znajomego który posiada komp serwisowy, zapytam czy zrobi coś takiego.

Pytać o "odblokowanie komputera" tak?

Czujnik temp zew jest, ale chyba uszkodzony bo pokazuje -400 :)

Opublikowano

Jakiś czas temu wpadł mi w ręce opis "testów" jakie można przeprowadzić przyciskiem od resetu 'małych' kilometrów.

Tu chyba chodzi Ci o ukryte menu -> viewtopic.php?f=69&t=137029&hilit=test+zegar%C3%B3w

a potem piszesz o zwykłym BC.

Znaczy, że ukryte menu nie działa jak nie ma sie BC ? Chyba powinno działać.

Opublikowano
manetke zmienia się banalnie. Aktywowanie komputera też jest proste o ile ma się zaintlaowanego DIS'a bo inpą się nie da. Ale wszystko jest plug and play więc nie bedzie większych problemów i koszt w moim przypadku to było 60zł ( cena manetki + przesyłka ) ; )
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ewentualnie może brakować jednego kabla (muszą być cztery). Całość dobrze opisana na forum.