Skocz do zawartości

323i Wymiana pompy wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Poniewaz pompa w moim autku odmowila posluszenstwa, nadszedl czas by ja wymienic.

Zamierzam zrobic to samemu i jedyny problem jaki widze na ta chwile to pasek ktory napedza pompe wody.

Przejrzalem rózne fora i wymiana pompy nie wyglada na zbyt skomplikowana, jednak mam obawy co do paska.

Czy jest mozliwosc wyjecia pompy i ponownego jej wlozenia bez calkowitego zdejmowania paska?Prosze o wszelkie wskazowki oraz porady ludzi ktorzy robili juz cos takiego lub wiedza jak mi pomoc :lol:

Pozdrawiam

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

Silnik to M52B25

Chcialbym wiedziec czy jest jakis problem przy ponownym zakladaniu paska ( bez zdejmowania alternatora)

Wiem ze tak sie da a chodzi mi o jakies male wskazowki tak by "domowym" sposobem to zrobic

Pozdrawiam

Opublikowano

Kolego. Zdjęcia paska napędzającego osprzet typu pompa wody, alternator, czy pompa wspomagania to pikuś:) Na napinaczu tego paska jest zamontowana rolka. W tej rolce masz z przodu taka plastikowa zaślepkę którą zdejmiesz lekko podwazajac śrubokretem. Pod tym dekielkiem masz śrubę imusową. Wkładasz odpowiedniego imbusa, zakłądasz na niego grzechotke albo inny klucz- ważne żeby miał długie ramię ponieważ musisz wywrzeć solidny nacisk i próbujesz jakby odkręcać - nie pamietam tylko czy musisz w prawo czy lewo ale sam zobaczysz w jakim kierunku musisz naciskać. wtedy sciska się napinacz a Ty wyciągasz luźny pasek:) prawda ze łatwo. Uwaga tylko na palce!!!

Założenie paska to czynność odwrotna - należy tylko zwrócić uwagę na kierunek w którym ma się pasek krecić. Jeśli wytarł się już znak zaznacz wcześniej sobie kierunek strzałką. Oczywiście przy montażu upewnij się że dobrze pasek ułozył się w rowkach.

POZDR.

Sprzedam felgi aluminiowe 15"