Skocz do zawartości

[xx] Heat1, Heat2 (Zeit1, Zeit2) - webasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wiem że o webasto w 5-tkach jest duzo na forum, jesnak nie doszukałem sie info na temat jak usunac zaprogramowane czasy na MID BC ... Wiadomo, ze po resecie zegarów na MIDzie mamy kreseczki - webasto nie właczy sie samo...natomiast po ustawieniu godziny grzania nie ma mozliwości ustawienia kreseczek ponownie...wychodzi na to ze do nastepnego resetu zegarów ...webasto bedzie zawsze sie załaczało ( na pozostawionej godzinie).

Pisał ktos o odpięciu klemy - to dizła ale kasuje wszystkie inne zapamietane wartosci - spalanie, czasowy kilometraż itp...wiec takie kasowanie nie jest zbyt wygodne a nawet poiwedziałbym ze jesli to jedyna opcja...to posiadanie BC w tamim przypadku mija sie z celem...lub nie programujemy webasta.

Wydaje mis ie ze jesli juz robic reset to z pozycji testów licznika...tam pod ukrytymi testami na koncu jest pozycja "reset" wiec mozna nie wysiadając z samochodu to zrobic - ale efekt ten sam - wyzerowanie wszystkich danych w BC.

Ma ktos sposób na to?...

Zastanawiam sie czy wypiecie wtyczki z BC nad panelem klimy wyresetuje to...choc mam watpliwosci bo przeciez te same dane mamy w zegarach wiec ten panel nad klima to chyba tylko koncowy wyswietlacz z przyciskami...nie ma tam pewnie zadnej pamieci...

cwiczył kto moze ten temat?

Opublikowano
Wyciąganie jakichś wtyczek czy odpinanie klemy brzmi trochę banalnie :8) . Ja akurat nie mam programowalnego Webasto, ale u mojego kolegi jest zwyczajna opcja wyłączania zaprogramowanych godzin.
Nie pozwól, aby strach przed porażką powstrzymał Cię przed wejściem do gry.
Opublikowano

Rozpiecie klemy od aku nie kasuje u mnie niczego poza godzina. wartosci spalania itd zostaja jak byly poprzednio. Webasto wtedy rowniez sie nie uruchamia.

Probowalem kiedys opcji ustawienia obydwoch czasow na wartosc 00:00 -> nie wlaczalo sie przez jakis czas. Po czym przyszedlem ktoregos dnia do auta rano - a tam webasto dzialalo w najlepsze od dosc dluga juz, i za nic nie dalo sie wylaczyc ani pilotem, ani z przycisku - rozpiecie klemy dopiero je wylaczylo.

Dolacze male pytanie - podobno czestotliwosci telestartu od webasta pokrywaja sie z czestotliwosciami niektorych pilotow od centralnego w innych autach - cos wiecie wiecej na ten temat?

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
Rozpiecie klemy od aku nie kasuje u mnie niczego poza godzina.

Kasuje, kasuje...zależy tylko na jak długo rozepniesz klemy...przerabiałem to jak miałem problemy z ASB. Jak odłączyłem na chwile to nawet czasem zegara nie skasowało...jak wyłączyłem na dłuzej to wyzerowało nawet kilometry

Wyciąganie jakichś wtyczek czy odpinanie klemy brzmi trochę banalnie . Ja akurat nie mam programowalnego Webasto, ale u mojego kolegi jest zwyczajna opcja wyłączania zaprogramowanych godzin.

Pierwsze to zapytaj kolegi czy ma MIDa...bo tu rozchodzi sie o auta bez navi (byc moze w navi gdzie sterowanie ustawia sie na ekranie da sie to wyzerowac)...jelsi kolega mam mida i ma mozliwośc skasowania ustawien zeit1 zeit2 to bądz taki dobroduszny i dowiedz sie jak kolega to robi.

Opublikowano

W sumie to i ja chętnie skorzystałbym z takiej wiedzy bo sam nie raz zachodziłem w głowę jak można wykasować te czasy - u mnie - przewietrzania kabiny. Póki co nie udało mi się w nim znaleźć opcji "wykasuj", "wyzeruj", "wyłącz" itp :? Mam 2 liniowego MIDa w Business + Professional DSP.

Pzdr.

Opublikowano

Witam.

Nie za bardzo rozumiem po co chcecie mieć kreski na wyświetlaczu..?Ja mam MID i uruchomione webasto i wygląda to tak że jak webasto ma się załączyć np.o 8:00 to zeit1 ustawiam na 8:00(musi się obok czasu świecić się gwiazdka i wtedy wiadomo że godzina załączenia jest aktywna i webasto się załączy,jak gwiazdkę wyłączę to obojętnie jaki będzie zeit1 i zeit2 webasto nie ruszy)dodatkową sygnalizacją jest jeszcze czerwona dioda na MID która świeci jak webasto ma ustawioną godzinę włączenia.

pozdro

Opublikowano
Witam.

Nie za bardzo rozumiem po co chcecie mieć kreski na wyświetlaczu..?Ja mam MID i uruchomione webasto i wygląda to tak że jak webasto ma się załączyć np.o 8:00 to zeit1 ustawiam na 8:00(musi się obok czasu świecić się gwiazdka i wtedy wiadomo że godzina załączenia jest aktywna i webasto się załączy,jak gwiazdkę wyłączę to obojętnie jaki będzie zeit1 i zeit2 webasto nie ruszy)dodatkową sygnalizacją jest jeszcze czerwona dioda na MID która świeci jak webasto ma ustawioną godzinę włączenia.

pozdro

No wszystko ładnie pięknie tylko jak tą gwiazdkę włączyć lub wyłączyć? O to się tu głównie rozchodzi. Nikt nie wymaga posiadania kresek na wyświetlaczu tylko konkretnego sposobu jak to włączyć/uaktywnić a jak wyłączyć/dezaktywować - czy będzie to gwiazdka, kółko czy trójkącik czy może kreska jest to już obojętne.

Pzdr.

Opublikowano

Można włączyć/wyłączyć wielokrotnie wciskając zeit1 lub zeit2.Ja jak wchodzę w komputer tam gdzie jest HEIZ i LUFT to wyświetla godzinę załączenia webasto która jest nieaktywna.Jak nacisnę zeit1 przy wyświetlanej godzinie pojawia się gwiazdka i webasto ma aktywną godzinę załączenia,jak nacisnę powtórnie to gwiazdka znika i godzina załączenia nie jest aktywna.

mam nadzieję że zrozumiale to opisałem.

pozdro

Opublikowano
Można włączyć/wyłączyć wielokrotnie wciskając zeit1 lub zeit2.Ja jak wchodzę w komputer tam gdzie jest HEIZ i LUFT to wyświetla godzinę załączenia webasto która jest nieaktywna.Jak nacisnę zeit1 przy wyświetlanej godzinie pojawia się gwiazdka i webasto ma aktywną godzinę załączenia,jak nacisnę powtórnie to gwiazdka znika i godzina załączenia nie jest aktywna.

pozdro

Teraz zrozumiale i klarownie. Muszę tylko sprawdzic czy to funkuje w moim MIDzie w ten sposób.

Dzięki za info.

Pzdr.

Opublikowano

pozdro

Spytałem. Dokładnie tak jak kolega hormig954rr napisał.

Nie pozwól, aby strach przed porażką powstrzymał Cię przed wejściem do gry.
Opublikowano

Pieknie to kolego opisałes. Rozumiem że ty tez masz MID-a.

Własnie o to mi chodziło. Na pewno sie przyda potomnym.

Teraz zrozumiale i klarownie. Muszę tylko sprawdzic czy to funkuje w moim MIDzie w ten sposób.

Dzięki za info.

Pzdr.

Daj znac czy u Ciebie tez tak jest.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

troche mnie nie było ale potwierdzam , iz w MID-ie po zaprogramowaniu czasu jedno klikniecie na Timer1 spowoduje włączenie gwiazdki przy czasie i czerwona dioda ktora miga przy pracujacym webasto po prawej stronie MIDa bedzie sie ciagle swiecic...ponowne przycisniecie Timer1 wyłacza gwiazdke i diode i mimo ustawionego tam czasu webasto sie nie załączy...

to samo z timer2...Pozdro

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Z tego co pamiętam to można te godziny wykasować poprzez TEST (chyba) 20 z testów w liczniku. Jeden z testów (nr ok 20) nazywa się RESET i kasuje wszystko z BC- metoda prymitywna ale nie trzeba odpinać klemy :D