Skocz do zawartości

TDS- pompa czy nie??? PROBLEM...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam klubowicze szukam jakiejś inteligentnej porady dotyczącej mojego auta, od niedawna zaczęły się w sumie dziać rzeczy których wcześniej nie było, po odpaleniu spadają nagle obroty tak do połowy normalnych na biegu jałowym i przez te około 15 sekund samochód w ogóle nie reaguje na gaz ani na wrzucone biegi(mam skrzynie automatyczną nie ciągnie przez tą chwile), problem ten nie jestem do końca pewni pojawił się jak tylko się ochłodziło na dworze i jest na zimnym silniku bo jak już jest rozgrzany to hula, może też trochę ogólnie jest słabszy, mój znajomy mechanik mówi że to na pewno wina pompy wtryskowej, ale nie wiem czy objawy te pasują zważając na to że problemy z pompą pokazują się przy nagrzanym silniku. Opcja drugą jest zapchany katalizator bo w sumie niedawno temu przepaliła mi się siatka przy wydechu i ją wymieniłem, może przez to że teraz wydech jest szczelny nie idzie tak jak trzeba, lub może jakiś przekaźnik już sam nie mam pomysłu :?: :mad2: , może ktoś miał już taki przypadek ze swoim autem potrzebuje naprawdę porady bo nie chce bez sensu wydawać kasy na coś co się okaże zbędne. Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam. :)
Opublikowano
Zastanawiam się tylko właśnie czy to nie wina tego że jest źle ustawiona pompa bo dałem ją jakieś 3 miesiące temu do pompiarza żeby mi ją uszczelnił bo ciekła i od tamtej pory auto jakby straciło na mocy i jak tylko się chłodniej zrobiło to jeszcze te cyrki z obrotami przy odpalaniu bo tak nie widzę innych objawów dodatkowych.
Opublikowano

Wartość kąta wtrysku i wartość dawki paliwa sprawdzisz komputerem. Jeśli Twój mechanik nie posiada odpowiedniego feisa to go jak najszybciej zmień. Kąt wtrysku odpowiada za odpalanie auta(jest on bardzo ważny w TDS). Nastawnik i dawka paliwa odpowiadają za obroty. Tak czy siak sprawdź obie wartości. Kąt wtrysku ma wynosić 0,95+-0,03, dawka 3.5mg - 4.5 mg. Jak jest sprawny nastawnik i poduszki pod silnikiem można śmialo ustawić 3,5mg :cool2: Nie daj sobie wcisnąć kitu, że tego nie da rady zrobić w TDSe... Da rade ale trzeba mieć odpowiedni sprzęt :8)

pozdr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Chcialbym sie dolaczyc do dyskusji :) i zapytac sie was czy byly pompy wtryskowe z 3 kablami zamiast z 2 ?;> moja bmka kopci jest slaba slabo odpala i pali mi sie caly czas kontrolka wtrysku na kompie wyszlo mi niby ,ze to wtrysk sterowniczy ale cos mi sie nie wydaje zeby to bylo to co ja boli:( Nie wiecie czasem czy tds mial ta sama pompe wtryskowa co 2,4 d? musze zmienic pompe a moj wujek ma pompe od 2,4 i na pozur wyglada tak samo z zewnatrz ... ale nie wiem czy ten nastawnik to to samo prosze o pomoc .... co 2 glowy to nie jedna ...:)
Opublikowano
Witam, Koledzy. Jednak wszelkie moje obawy okazały sie zbędne bo wystarczyło wyregulowanie dawki paliwa i moja bunia pomyka jak nigdy :D wielkie dzięki za porady. Pozdrawiam