Skocz do zawartości

Moc silnika 530D z 1999 roku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie mocy silnika mojego BMW 530D z 1999 r.Moja wg. nr VIN ma 142 kW-193 KM , większość z tego roku ma moc 135kW-184KM . Według różnych danych moc 193 KM była standartem po liftingu czyli od jesieni 2000r.

VIN long WBADL8105XGJ64610

Type code DL81

Type 530D (EUR)

Dev. series E39 ()

Line 5

Body type LIM

Steering LL

Door count 4

Engine M57

Cubical capacity 3.00

Power 142

Transmision HECK

Gearbox AUT

Prod. date 1999-03-25

Czy ktoś z klubowiczów zna odpowiedz na moje pytanie?

Opublikowano

Możliwe, że jakiś przeszczep był robiony. Z tego co wiem, do października 2000 roku (do liftu) diesle miały 135kW (184KM). Wersje poliftowe 142kW (193KM). Słyszałem o różnych kombinacjach, także sprawdź dobrze historię auta (jeśli to możliwe).

Ja z kolei mam inny problem. Wg VIN wszystko się zgadza (wyposażenie, wersja itd.). Oryginalne naklejki na nadkolach, oryginalne spawy, oryginalny lakier (oprócz tylnych prawych drzwi). W dokumencie dołączonym do całej dokumentacji auta jest jest świstek serwisowy, z którego wynika, że auto ma 120kW czyli 163KM. Czy to możliwe?

Nie pozwól, aby strach przed porażką powstrzymał Cię przed wejściem do gry.
Opublikowano
Możliwe, że jakiś przeszczep był robiony. Z tego co wiem, do października 2000 roku (do liftu) diesle miały 135kW (184KM). Wersje poliftowe 142kW (193KM). Słyszałem o różnych kombinacjach, także sprawdź dobrze historię auta (jeśli to możliwe).

Ja z kolei mam inny problem. Wg VIN wszystko się zgadza (wyposażenie, wersja itd.). Oryginalne naklejki na nadkolach, oryginalne spawy, oryginalny lakier (oprócz tylnych prawych drzwi). W dokumencie dołączonym do całej dokumentacji auta jest jest świstek serwisowy, z którego wynika, że auto ma 120kW czyli 163KM. Czy to możliwe?

Możliwe bo z tego co pamiętam jak gdzies wyczytałem na którymś forum, niektóre wersje miały kaganiec założony (nie pamiętam tylko czy chodziło o flotówki czy jakieś wersje na konkretne rynki co wiązało się np z ograniczeniem norm emisji spalin przez skręcenie silnika).

Pzdr.

Opublikowano
Mam pytanie odnośnie mocy silnika mojego BMW 530D z 1999 r.Moja wg. nr VIN ma 142 kW-193 KM , większość z tego roku ma moc 135kW-184KM . Według różnych danych moc 193 KM była standartem po liftingu czyli od jesieni 2000r.

[/b]

wychodząc z fabryki 3.0d przed liftem wszystkie miały 184KM, dopiero po liftowe mają 193KM, zwykły błąd w systemie, kiedyś już o tym pisano na forum (przeszczep/swap to raczej w samym aucie mógłby wystąpić a nie w bazie danych), 163KM w 3.0d to kastrowane wersje bodajże we włoszech pod niższe opłaty

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
Faktycznie, sprawdziłem w specyfikacji auta (w serwisie BMW). Opcja nazywa się "redukcja mocy". Moje auto pochodzi z Belgii i tam podatek ponoć płaci się od mocy silnika. Stąd ten zabieg. Wie ktoś czy można to przywrócić? Czy jest to kwestia zwyczajnego przeprogramowania komputera?
Opublikowano
Widzę ,że moc w moim BMW nie jest jednostkowym przypadkiem - przejrzałem oferty na EBAY-u i znalazłem kilka z mocą 142kW z rocznika 1999. Także wsród osób które prosiły o rozkodowanie VIN-u - były z mocą 142kW.
Opublikowano
Faktycznie - u mnie też pokazuje 142 kW (czyli 193 KM). Nie wiem jednak jak się odnieść do tej "redukcji mocy". Jeżeli jest jakoś ograniczona to nie bardzo rozumiem sens takiej specyfikacji - powinno pokazać 120 kW. Wg VIN 142 kW wg papierów 120 kW. Spora różnica. Chyba będę musiał odwiedzić hamownię...