Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jade sobie moją e30 spokojnie, bez problemów, nigdy nie miałem ze sprzęgłem żadnego problemu. Parkuje samochód elegancko. Przychodzę po 3 godzinach - sprzęgła brak... Pedał schodzi do dołu, czuć jedynie lekki opór, odbija do góry (nie znam sie na konstrukcji hydraulicznych). Sprzęgło nie łapie nic a nic. Gasze samochód, wrzucam jedynke, odpalam i na jedynce spokojnie sobie 500m podjechałem pod dom. Co może być przyczyną? Pompa? Siłownik? Linka czy tam przewód? Raczej tarcza ani docisk winy nie mają, psuło by sie powoli, a nie nagle, zwłaszcza że nigdy po garach nie dostało. Może brak płynu? hamulce są normalnie, a zbiornik wyrównawczy ponoć ten sam.
Opublikowano
Tak sprzeglo dziala z tego samego zbiorniczka moze jakis przewod urwales? trzeba obejrzec od spodu ew sprobowac odpowietrzyc jesli plamy nie bylo :wink:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Płyn jest, przewód tak na oko sprawny. Zobacze to nad pedałem, byłem u mechanika po rade - mówi że wie mniej-więcej o co chodzi i pewnie docisk, zobaczymy...

Podchodze do samochodu i czuje benzyne... patrze a tu ze zbiornika powoli cieknie ^^..

Opublikowano

kolejny pomysłowy mechanior zabiera się za naprawę bmw... postało 3 godziny i docisk pękł :duh:

a tak na poważnie zobacz pompkę sprzęgłową czyli tą przy pedale i czy nie wycieka ci płyn z łączenia skrzyni z silnikiem.

Opublikowano

Ja mu mówie że wysprzęglik a on że docisk bądź płyn. Przychodze wieczorem, i widze wyjęty wysprzęglik :) Koleś sie zdziwił że to jednak to. Do docisku nawet nie zaglądał raczej.

Dzięki za pomoc.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odświeżę nieco temat.

E30 318 Touring, zajechałem do pracy i sprzęgło nagle zrobiło się miękkie, objawy dokładnie takie jak pisał wcześniej kolega. Ponieważ mam miejsce, gdzie mogliśmy pogrzebać, postanowiliśmy zacząć od wysprzęglika. Wymiana poszła gładko, nie mieliśmy już czasu odpowietrzyć, więc za to zabierzemy się niegdługo, ale mam pytanie, ponieważ zastanawia mnie trochę pewna rzecz. Po odkręceniu przewodu od starego wysprzęglika zupełnie z niego nie leciało. Po wmontowaniu nowego wysprzęglika na szybko podpompowaliśmy hamulcem (dużo) i odkręciliśmy odpowietrznik wysprzęglika i też nie leciał płyn. Sprzęgło zupełnie bez zmian. To normalne, czy to już sygnał, że coś nie tak? Hamulce są ok, płyn jest do max. Pytam, żeby uniknąć ewentualnej nieptrzebnej roboty ;)

Opublikowano

powitac panow

napewno to nie jest docisk ani tarcza sprzegla

ja bostawiał bym silownik bo mialem taki sam problem sa mrozy a nikt nie wymienia plynu hamulcowego w ukladzie sterowania sprzegla a tam zbiera sie woda zamarza i rozwala silownik a wic wymieniamy slownik przelewamy swierzym plynem i odpowietrzamy pompujac pedalem sprzegla a druga osoba odkreca odpowietrznik jesli to nie pomorze to robimy odwrotnosc dzialania hydrauliki

bierzemy butelke w nakretce robimy dwa otwory wkladamy dwa wezyki tak zeby jeden z butelki wypychal plyn hamulcowy a drugim doprowadzamy powietrze i zakladamy na silownik

Opublikowano

Siema again! ;D

Wziąłem się za odpowietrzanie i ... nic ;) Potwierdziły się chyba moje obawy - mianowicie do siłownika w ogóle nie dochodzi płyn, w związku z czym nie było nawet co odpowietrzać. Wyjąłem jeszcze raz wysprzęglik, odłączyłem go od przewodu, który doprowadza do niego płyn, wciskam sprzęgło/hamulec, żeby sprawdzić, czy w ogóle leci. Niestety, nic nie leci (tylko syczy sobie), stąd nie było co odpowietrzać. Teraz żeby nie przekombinować - pompa?

Opublikowano
Miałem dokładnie to samo niedawno, z tym że u mnie sprzęgło wpadało w podłogę jak delikatnie wciskałem (jak energicznie to działało). Przepuszczała pompka.
Tomek