Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, posiadam bmw 523i z 1998r, mam następujący problem, za każdym razem bez różnicy czy silnik jest ciepły czy zimny, przy zatrzymaniu się silnik faluje na obrotach między 700 a 400 dzieje się tak przez około 5 - 6 sekund a potem obroty się uspokajają ale nadal widać nierówną pracę silnika, kolejna rzecz to łupoczący głuchy dźwięk coś w stylu łłłłuuuufffff łłłłufffff łłłłuuuuuffffff, z góry dziękuje za pomoc
Opublikowano
nie mam gazu a dźwięk ciężko jest zlokalizować, słychać jakby to był wiatrak ale jak przyłożę ucho to nie słyszę żeby to był on obsłuchiwałem silnik i pracuje cicho, jutro podniosę samochód do góry i obsłucham go jeszcze od dołu, jeden z ''niby znawców'' bmw powiedział mi że powinienem wyczyścić kolektor ssący i przepływomierz powietrza i wtedy niby silnik zacznie pracować równo ale wydaje mi się to trochę banalne, sam jestem mechanikiem i nigdy nie czyściłem kolektora ssącego po to żeby silnik zaczął równo pracować
Opublikowano

A czy ten dzwiek masz caly czas czy na przyklad tylko po zdjeciu nogi z gazu jak silnik spada z obrotow? Jesli tak to warto by bylo zajrzec do odmy czy czasem nie zawalona syfem..

Co do nierownych wolnych obrotow to sprawdz najpierw szczelnoc dolotu a szczegolnie te rure ktora prowadzi od filtra do kolektora czy nie ma jakis malych pekniec/nieszczelnosci bo to dosyc popularna sprawa.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
dźwięk jest cały czas wraz z obrotami zwiększa się jego częstotliwość ale nie robi się głośniejszy, gumę wymieniłem i jest nowa, zostanie mi chyba podłączenie pod komputer, a co to jest ta odma ?? chodzi ci o przepływomierz powietrza ??
Opublikowano (edytowane)

nie odma jest to odpowietrzenie skrzyni korbowej w silniku 2,8 wyglada to tak nie wiem dokladnie jak 2,3 ale chyba to samo czesc nr2

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DH61&mospid=47558&btnr=11_1487&hg=11&fg=15

Wymieniałem ostatnio i powiem że kultura pracy silnika sie poprawiła i apetyt na olej lekko spadł.

A co do dzwięku czy jest podobny do tego?

Edytowane przez Marek_e34
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A wykluczas osprzęt?

Może pompa od wspomagania lub alternator albo jakaś rolka?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Wymieniałem ostatnio i powiem że kultura pracy silnika sie poprawiła i apetyt na olej lekko spadł.

skąd wziołeś i ile kosztowało ?

a silnik z filmu to strasznie chodzi - ma on jeszcze ciśnienie oleju ?

Opublikowano

Bez problemów bez wężyków kupiłem u nas w Chełmnie (małe miasteczko) 160zł w sklepie z częściami w ASO w Bydgoszczy wołali 210zł złodzieje, wężyk 80zł a najczęściej mechanicy urywają i twierdzą że był zepsuty, mój mechanior wiedział, że wężyk jest na zatrzask i LEWY gwint. Trzeba odpiąć zatrzask i go wykręcić a większość odpina zatrzask i na siłę ciągnie - tak mi oznajmił. Skoro dostałem u mnie to w większych miastach nie powinno być problemu a nazywa się to SEPARATOR OLEJU, pod taką nazwą występuje w sklepie.

Opublikowano

Bez problemów bez wężyków kupiłem u nas w Chełmnie (małe miasteczko) 160zł w sklepie z częściami w ASO w Bydgoszczy wołali 210zł złodzieje, wężyk 80zł a najczęściej mechanicy urywają i twierdzą że był zepsuty, mój mechanior wiedział, że wężyk jest na zatrzask i LEWY gwint. Trzeba odpiąć zatrzask i go wykręcić a większość odpina zatrzask i na siłę ciągnie - tak mi oznajmił. Skoro dostałem u mnie to w większych miastach nie powinno być problemu a nazywa się to SEPARATOR OLEJU, pod taką nazwą występuje w sklepie.

Wężyk który jest plastikowy jest tak kruchy ze najmniejsze jedo wygiecie to napewno strzeli zreszta i tak zawsze jest zapchany syfem dlatego wezyki radze kupic nawet ten gumowy co idzie do bagnetu był zapchany

Opublikowano
ktoś mi poradził żebym zrobił reset komputera, zrobiłem reset kompa i było dobrze ale postał przez noc i w sumie jest nawet gorzej, teraz czasami silnik po prostu gaśnie, chyba czeka mnie podłączenie po komputer i sprawdzenie co jej jest nie tak, jeżeli chodzi o dźwięk to jest zupełnie inny, u ciebie słychać jakby łożysko się rozpadło u mnie jest nazwałbym to głuchy dźwięk coś w stylu huczenia