Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam dylemat jaki olej wlać do 320d chodzi mi dokładnie bo lany miałem dotychczas 5w30 i zaczęło mi go troszkę podbierać a chcę zalać 5w40 który będzie lepszy
  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Generalnie musi spełniać normę Long Life 04 (LL04), szczególnie jeśli masz DPF.

Jak koniecznie chcesz zmienić na 5W40 to Castrol ma taki z LL04, ale powinieneś zostać przy zalecanym przez producenta.

Ten silnik nie wymaga/nie potrzebuje stosowania oleju 5W40, najlepiej stosować niskooporowy 5W30 a przyczyn żarcia oleju poszukać i nie "naprawiać" ich zmianą oleju.

5W30 będzie lepszy.

Ile tego oleju Ci zjada ?

Opublikowano

Jak koniecznie chcesz zmienić na 5W40 to Castrol ma taki z LL04, ale powinieneś zostać przy zalecanym przez producenta.

Ten silnik nie wymaga/nie potrzebuje stosowania oleju 5W40, najlepiej stosować niskooporowy 5W30 a przyczyn żarcia oleju poszukać i nie "naprawiać" ich zmianą oleju.

5W30 będzie lepszy.

Huhu... A Ty gdzie to wyczytałeś? Zalecany przez BMW (przynajmniej w instrukcji i w serwisie) jest 0W40 LL04... Ja na takim Castrol Edge jeżdżę (jak się kupi przez neta to nie wychodzi tak najdrożej... 300zł z filtrem i wymianą mnie to wyniosło jeśli dobrze pamiętam (ofkorzz poza ASO).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

5W30 będzie lepszy.

Huhu... A Ty gdzie to wyczytałeś? Zalecany przez BMW (przynajmniej w instrukcji i w serwisie) jest 0W40 LL04... Ja na takim Castrol Edge jeżdżę (jak się kupi przez neta to nie wychodzi tak najdrożej... 300zł z filtrem i wymianą mnie to wyniosło jeśli dobrze pamiętam (ofkorzz poza ASO).

Do 320d:

Casrtol:

1.Zalecany: Edge Sport 0W-40

Kiedyś podawali jeszcze w katalogach:

2. Dobry: Edge 0w30

3. Dopuszczalny:Edge 5w30

Shell zaleca dwa rodzaje 5w30

1.Premium - Shell Helix Ultra Extra 5w30 AB (chyba tylko do BMW)

2.Standard- Shell Helix Ultra Extra 5w30

Ja za olej Shell Helix Ultra Extra 5w30 płacę najczęściej około 175zł za 4 litry, w sklepie i u olejarzy kosztuje 200-230zł.

Ostatnio w mega promocji shella kupiłem po 115zł za 4L.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

@insane

Częściowo ze strony Shella co chris99 już potwierdził. Również na niemieckiej stronie Mobila:

http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?site=60&sector=1&category=6&subset=127&modelyear=&vehicle=2231

W jakim serwisie zalecili Ci 0w40 ? Mi 5w30 wlali nie tylko w ASO w PL ale również w Szwabii, a jeśli tam nie trzymają się wytycznych producenta i gadają klientowi pierdoły to chyba nie ma już dobrych serwisów.

Jeżeli chodzi o oleje LL04 w BMW widziałem 5W30 oraz 0W40 (Castrol) i udzielono mi informacji że do silnika z DPF zalecany jest ten pierwszy.

Mieli oba na stocku wlali 5W30.

Inna sprawa że taki 5w30 szybciej penetruje silnik i ma cieńszy film olejowy, przez to straty w silniku mniejsze. No i po grzyba w tym zimnym silniku olej Xw40 ?

• Zarejestrowani
Opublikowano
A co sądzicie o Motulu albo Liqui Moly ?? na UK stronkach czytałem , ze ponoć jest "fantastyczny" i jest zauważalna różnica w halasie pracy silnika ( na plus )

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
A co sądzicie o Motulu albo Liqui Moly ?? na UK stronkach czytałem , ze ponoć jest "fantastyczny" i jest zauważalna różnica w halasie pracy silnika ( na plus )

Jezeli chodzi o benzyne to w moim przypadku istnieje tylko Motul :cool2:same pozytywy.Wiekszosc Evo,Sti itp.na tym jezdzi.Nie lalem Motula do klekota wiec sie nie wypowiem,ale pewnie jest jednym z najlepszych.Najsmieszniejsze jest to ze w Bialymstoku nie mozna go kupic(tylko do motorow),wiec przywoze z zagranicy,na allegro tez mozna go dostac,ale za granica jest tanszy :shock:

Co do wymian to u mnie sportowa benzyna co 7,5tys.km a klekot max 2Otys(normalnie co 15tys).

Pzdr,Kwiatek

Opublikowano

W jakim serwisie zalecili Ci 0w40 ?

W ASO w Mannheim,- do wszystkich aut oprocz M leja ten olej do przebiegu 200 000km

a na niemieckim forum e90 ktore wyzej podalem 90% uzytkownikow na takim jezdzi.

http://oil-center.de/shop/product_info.php?info=p240_Original-BMW-Quality-LongLife-04-SAE-0W-40---1-Liter.html&XTCsid=b565a967867ee02681d5867125c5f5b2

5W-30 do dobry olej ale dla jezdzacych ostroznie, bo 5W zima to troche malo a i -30 latem tez nie za ciekawie.

Opublikowano

He, ciekawe że dają energooszczędny olej z cieńszym filmem olejowym dopiero po nie małym przebiegu, przecież 5w30 ma mniejszą gęstość, ale pewnie coś w tym jest...

bo

... Ostatnio VW zastępuje olej z normą 505.01 do pompo wtryskiwaczy (najczęściej stosowano 5W40) olejem z normą 507.00 o lepkości 5w30, nagminna praktyka w wielu ASO, niezależnie od przebiegu, aprobowana przez VW Polska.

Z moich doświadczeń odnośnie 5w30 zimą, mimo częstego parkowania pod chmurką, nie było problemu z odpalaniem.

Pozdro.

Opublikowano

a dlaczego sadzisz ze 5w30 ma cienszy film olejowy, mniejsza gestosc...?

0w40 jest olejem wykonanym w tej samej technologii co 5w30- takze lekkobiezny, energoszczedny, low SAPS itd-

tyle ze ma lepsze parametry- zarowno przy ujemnych temp jak i mocno dodatnich.

Opublikowano

Witam zdecydowanie olej Liqui Moly ! tylko i wyłącznie polecany do 320d na e90post i na innych polskich forach nie jest dużo droższy od konkurencji

można go czasem spotkać na allegro musi mieć norme LL04 http://www.liqui-moly.pl/ jest to wyższa półka i naprawdę warto dołożyć te parę groszy

• Zarejestrowani
Opublikowano
Własnie wczesniej pisałem o oleju Liqui Moly i o motulu, ktoś zalewał u siebie ??

Tel. +48-790-465-462

Opublikowano

Temat co wlać, jest poruszany za każdym razem kiedy dochodzi do jego wymiany :8) , jest pełno tematów na forum o tym, więc po co pisać w kółko o tym samym? Ja leję Castrol bo lubię Castrol :wink: , od wymiany do wymiany nic nie dolewam i jest ok. Ktoś inny leje co innego, ma do tego prawo - jest tyle olejów na świecie, że każdy wleje to co lubi, bo cena lepsza, bo ładniejsze opakowanie, itd..

Ja zalałem 0W-30 Castrol SLX Proffesional Powerflow LL-04 i teraz zaleję go ponownie. Taki był wlany i tego się trzymam. Inna sprawa, że tak na prawdę nie ma zasadniczej różnicy.. byle norma była LL-04..

Mój temat: viewtopic.php?f=70&t=110947&start=0&hilit=wymiana+oleju+w+silniku

Pzdr.

Opublikowano
Własnie wczesniej pisałem o oleju Liqui Moly i o motulu, ktoś zalewał u siebie ??

Ja mam u siebie Liqui Moly i powiem szczerze ze jestem zadowolony.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

• Zarejestrowani
Opublikowano
Zauwazyłeś jakąś cichszą/równiejszą pracę motoru ?? Ewentualnie mniejsze spalanie / lepsze osiągi ??

Tel. +48-790-465-462

Opublikowano
Wg. mnie jest ciszej, ale to jest oczywiscie moja subiektywna opinia. Poza tym wydaje mi sie, ze olej jest rzadszy w porownaniu z Castrolem, ktory po porownywalnym przebiegu zaczynal miec gesta konsystencje.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano
Witam. Dołącz się do tematu i o coś zapytam również bo zbliża mi się wymiana. Samochód użytkuje od 50.000 km i obecnie ma przejechane 204.000 hm. Przez ten czas zalewałem olejem Castrol Edge Sport 0W-40 (wymieniam co 15.000km) czy zostać przy tym oleju czy zmienić na coś innego? W serwisie powiedzieli mi 5W-30, ale ja im tam nigdy nie wierze? Dzięki za porady :)
Opublikowano

Ja zalałem Motulem - w audiku była ogromna różnica a w BMW wydaje mi sie ze jest głosniej niż wcześniej :mad2:

Przy następnej przechodze na Castrola sport - zobaczymy wtedy jakie wrażenia.